Nechifor solicită Ministerului Culturii calea de urmat pentru ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în lista UNESCO

> Totodată, deputatul de Suceava solicită informaţii vizând includerea Culturii Cucuteni – Tripolie în lista Patrimoniului Umanităţii şi înscrierea Codrilor Seculari de la Slătioara ca rezervaţie a biosferei

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor doreşte ca trei obiective importante din judeţul Suceava să fie incluse în listele mondiale de protecţie pe fiecare domeniu în parte.

Astfel, Nechifor a cerut Ministerului Culturii să explice care este procedura de urmat pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Mănăstirii Dragomirna, în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a Culturii Cucuteni – Tripolie şi înscrierea ca obiectiv clasificat drept rezervaţie a biosferei a Codrilor Seculari de la Slătioara.

Deputatul a făcut această solicitare astfel încât autorităţile sucevene să fie lămurite în această chestiune importantă, în speranţa unei rezolvări favorabile care va determina, printre altele, o mai bună promovare culturală şi turistică a judeţului Suceava.

Deputatul PSD Cătălin Nechifor a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că va face demersuri pentru ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă pe lista-tentativă a României pentru includerea în patrimoniul mondial, în condiţiile în care Biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi, care foloseşte aceeaşi tehnică decorativă ca cea a Mănăstirii Dragomirna, dar cu trei decenii mai târziu, se află pe această listă.

Mănăstirea Dragomirna este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din judeţul Suceava, iar tehnica decorativă folosită la turnul Mănăstirii Dragomirna, prezentă pentru prima dată în Moldova, a fost preluată şi la decorarea, trei decenii mai târziu, a Bisericii „Trei Ierarhi” din Iaşi.

Consiliul Judeţean Suceava, prin Muzeul Bucovinei, este lider de proiect pentru includerea civilizaţiei Precucuteni – Cucuteni – Tripolie în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Specialişti din România şi Ucraina s-au întâlnit în februarie, la Suceava, şi au discutat în legătură cu demersurile care urmează să fie făcute pentru introducerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a civilizaţiei Precucuteni – Cucuteni – Tripolie, care a precedat cu sute de ani toate aşezările umane din Sumer şi Egiptul Antic şi se întindea pe o suprafaţă de 350.000 kmp, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei.

Această civilizaţie este bine reprezentată în judeţul Suceava, unde sunt peste 150 de situri arheologice, dar şi în judeţele din regiunea de nord-est a ţării, precum şi în Ucraina şi Republica Moldova.

Prin includerea civilizaţiei Precucuteni – Cucuteni – Tripolie se va proteja patrimoniul specific acesteia, se vor proteja siturile unde au loc cercetări, avându-se în vedere o mai bună vizibilitate pentru obiectiv şi pentru zonă, ceea ce ar conduce şi la creşterea potenţialului turistic al zonei.

În judeţul Suceava a fost descoperită, în 2013, pe raza comunei Baia, cea mai mare locuinţă găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, cu o suprafaţă de 92 mp, datând din perioada 5200-5100 Î.Hr., locuinţele mari apărând 1000 de ani mai târziu, în perioada Cucuteni.

Codrii Seculari de la Slătioara au devenit rezervaţie naturală în baza Deciziei 248 a Hotărârii Consiliului de Miniştri din 1941. Este o arie protejată de interes naţional – rezervaţie naturală, tip forestier – situată pe versantul sud-estic al masivului Rarău, în comuna Stulpicani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: