Adrian Mitu, pictorul care, pentru a face artă, a dat o nouă utilitate cafelei şi a folosit un vin vechi de mai bine de 40 de ani

Un tânăr pictor a adus la Suceava, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Salonului Auto Bucovina, o expoziţie de tablouri cu maşini pictate, utilizând o metodă inedită de coloristică folosind cafea şi vin. Pe lângă zecile de maşini expuse în acest an la eveniment, sucevenii au putut admira şi 32 de maşini clasice, pictate de Adrian Mitu.

Artistul a mărturisit, în exclusivitate pentru NewsBucovina, că cele 32 de tablouri le-a realizat în mai puţin de 5 zile şi că exponatele reprezintă maşinile participante la Concursul de Eleganţă Sinaia, cel mai important eveniment dedicat maşinilor de epocă din România, ce va avea loc pe 24 iunie. Pictorul Adrian Mitu a ţinut să menţioneze că Salonul Auto Bucovina a fost ocazia perfectă de a prezenta bijuteriile ce vor fi etalate în faţa Castelului Peleş.

Astfel, în cadrul expoziţiei de picturi a tânărului artist, sucevenii au savurat cu privirea modelul Ego 4/14 din 1924, prezentat şi în filmul „Restul e tăcere”, semnat de Nae Caranfil, dar şi alte modele de automobile antebelice şi postbelice, precum un Citroen DS, în varianta decapotabilă, Dacia Estafette, Jaguar E Type, Dacia 1300 sau Renault 12 cu volan pe dreapta.

În vârstă de 32 de ani, Adrian Mitu ne-a explicat că tehnica de a picta cu cafea a descoperit-o întâmplător, într-o dimineaţă, în urmă cu 4 ani, pe când studia şi schiţa maşini clasice, având dorinţa de a deveni designer de automobile. Tânărul pictor născut în Bucureşti a menţionat că descoperirea a fost o reacţie spontană, neconştientizând că a introdus pensonul cu care picta direct în cana cu cafea; iar din acel moment a tot continuat să pună pensonul în cafea…

„Din pasiunea pentru maşini şi pictură am descoperit această tehnică interesantă. Înlocuiesc acuarela cu cafea şi nu doar o înlocuiesc, ci o şi combin. De ce? Într-o pictură trebuie să ai dramă. Cafeaua e un ton cald, iar prin acuarelă, prin tonuri de bleu, obţin tonuri reci” ne-a spus pictorul Adrian Mitu.

Pentru că prietenii au fost cei care l-au încurajat şi i-au descoperit talentul de a picta cu cafea, Adrian Mitu a lansat o provocare, care să fie şi pe placul amicilor săi. Astfel, în fiecare dimineaţă, timp de un an, tânărul a dat trezirea nu cu o ceaşcă de cafea, ci cu o pictură cu cafea.

„Este foarte important să avem lângă noi oameni deschişi, pentru că prietenii mei au sesizat partea interesantă a cafelei în lucrare. Faptul că eu foloseam cafeaua doar pe post de culoare, pentru mine nu era senzaţional. Pentru prietenii mei, însă, a fost senzaţional” a precizat Adrian Mitu, arătând că are la activ mai bine de 1000 de lucrări de acest gen.

Cât priveşte trecerea de la cafea la vin, pentru realizarea picturilor sale, tânărul a arătat că a folosit, la primele picturi, un vin vechi, din 1974, primit cadou de la Ion Ţiriac.

De asemenea, tânărul a evidenţiat că expoziţia de la Suceava a avut loc în acelaşi timp cu o altă expoziţie de-a sa, din Carolina de Sud (SUA), unde a trimis 101 picturi ce fac parte din colecţia „Heroes of Bavaria”, un proiect aniversar al brandului BMW, care a împlinit anul trecut 100 de ani.

Întrebat dacă va mai testa şi alte lichide pentru a da culoare schiţelor sale, pictorul Adrian Mitu a precizat că se va concentra pe ceea ce poate obţine din cafea şi nu a exclus posibilitatea de a încerca noi tehnici.

„Nu cred că voi mai încerca foarte multe tehnici sau lichide, e posibil mai degrabă să fac mixuri între cafea şi ale tehnici plastice, poate voi aduce tempera alături de cafea sau chiar sculptura. Cred că voi fi lângă cafea mai tot timpul, va fi cu siguranţă tehnica ce mă va defini pe viaţă” a conchis Adrian Mitu.

Reamintim că cea de-a XIV-a ediţie a Salonului Auto Bucovina a avut loc în perioada 15 – 18 iunie, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, evenimentul reunind cei mai renumiţi dealeri locali, şi nu numai, care au expus ultimele noutăţi în materie de autoturisme.

MIHAELA TCACIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: