Bicicliştii, luaţi în vizor de poliţişti

> În doar două zile au fost aplicate amenzi de peste 42.000 lei

 În doar două zile, poliţiştii rutieri suceveni au aplicat peste 200 de amenzi, în valoare de 42.200 lei, în cadrul celei mai ample acţiuni de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor.

Potrivit Poliţiei Judeţene, timp de o săptămână, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună poliţişti din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava şi agenţi din cadrul posturilor şi secţiilor de poliţie din zonele Buneşti, Preuteşti, Fălticeni, Capu Codrului, Cornu Luncii, Păltinoasa, Marginea, Horodnic de Sus, Vicovu de Jos, au organizat şi desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor pe DN2, DJ 208, DJ 208A, DN2E, dar şi pe drumurile adiacente.

Astfel, au fost distribuite peste 100 de veste reflectorizante şi au fost derulate activităţi de informare la care au participat peste 1.000 de elevi.

„Pentru prevenirea accidentelor rutiere şi pentru a vedea dacă aceste acţiuni au dus la creşterea gradului de responsabilitate a bicicliştilor, în perioada 15 – 16 iunie 2017, poliţiştii au organizat şi o acţiune pentru identificarea şi sancţionarea celor care încalcă legislaţia specifică.

Din păcate, în ciuda atenţionării cu privire la pericolele la care se expun, dar şi cu privire la cuantumul amenzilor aplicabile, bicicliştii şi conducătorii de mopede au fost surprinşi încălcând legislaţia şi punându-şi viaţa în pericol” a informat Poliţia Suceava, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că în cadrul acţiunii organizate au fost constatate două infracţiuni şi au fost aplicate 211 sancţiuni contravenţionale în valoare de 42.200 lei. De asemenea, au fost reţinute şapte permise de conducere şi au fost retrase trei certificate de înmatriculare.

Poliţiştii au dat drept exemplu cazul unui adolescent în vârstă de 16 ani, din Cajvana, care a fost depistat în timp ce conducea un moped neînregistrat, pe DJ 178D, din localitate, fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie auto.

Tânărul s-a ales cu dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere” şi „punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau înregistrat”, dosar ce va fi soluţionat procedural. (N.B.)

De la IPJ Suceava: Sfaturi pentru biciclişti

 Se interzice conducătorilor de biciclete:

> să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia „Accesul interzis bicicletelor”;

> să înveţe să conducă biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;

> să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

> să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;

> să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate;

> să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

> să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

> să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

> să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;

> să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic.

Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.

Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea, precum şi mopedele, vor fi conduse numai pe pista respectivă.

În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie:

> prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;

> prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;

> dotată cu sistem de avertizare sonoră;

Se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;

Bicicleta va fi echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare. De asemenea, va fi echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie, fixate pe spiţele roţilor. (A.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: