La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”

Revederea unei promoţii unice, după 60 de ani de la absolvire

Au fost 108 absolvenţi ai promoţiei 1957 de la Şcoala Medie Nr. 1 băieţi, cum se numea pe-atunci Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Între timp, 42 au plecat spre eternitate, iar 38 s-au reunit joia trecută în aula colegiului, să sărbătorească 60 de ani de la absolvire. O promoţie unică prin faptul că a reuşit să organizeze şapte revederi consecutiv, ultimele două la 5 ani, „una mai frumoasă decât alta, una mai reuşită decât alta”, spune prof. Corneliu Duceac, fost director de şcoală timp de 22 de ani, sufletul comitetului de organizare.

La 60 de ani de la absolvire, prezenţa în aula colegiul ştefanian a fost de 57%, o parte dintre 57-işti neputând fi prezenţi din motive diferite. „Băieţii”, dintre ei şi trei octogenari, în costume sobre, s-au aşezat, unul lângă altul, în faţa mesei de prezidiu. Pe laterala sălii, cele câteva „fete”’ de la clasa mixtă de ucraineană, cum era pe atunci, însoţite de copii sau nepoţi. În prezidiu, alături de membrii comitetului de organizare – Corneliu Duceac, Ioan Bilius, Gheorghe Giurcă, Vasile Tcaciuc Mihail Dorneanu –, directorul colegiului, prof. Dan Popescu, declarat „un prieten al acestei promoţii”.

„Revederea de astăzi vine din nou să împlinească cu prisosinţă, încă o dată, dorinţa de a cinsti, din păcate post-mortem, profesorii şi directorii şcolii noastre”, şi-a început discursul prof. Corneliu Duceac. El a afirmat „cu hotărâre” că, pentru promoţia 1957, „direcţiile esenţiale” pentru viaţă au fost trasate încă din liceu, iar pe parcursul ei „nu ne-am subjugat mintea, indiferent de împrejurări, ne-am manifestat încredere până la capăt în drepturile noastre fireşti, am demonstrat onoare, strădanie, perseverenţa de a fi mereu pe coama valurilor, având ca modele pe iluştrii noştri dascăli”. Comitetul de organizare a amintit contribuţia deosebită în organizarea întâlnirilor şi în editarea albumului din 2012 a fostului coleg Petru Rusu şi a oferit o diplomă, post-mortem, familiei acestuia.

„Dragi ştefanişti”, s-a adresat absolvenţilor directorul colegiului, prof. Dan Popescu, mulţumindu-le pentru invitaţie şi pentru strădania de a ţine legătura cu şcoala. „Pentru mine, semnificaţia afectivă ar fi că dvs. aţi luat diploma de bacalaureat şi imediat m-am născut şi eu”. Pentru instituţie, a continuat directorul Popescu, „revederea aceasta înseamnă un feedback extrem de important, iar dacă acceptăm faptul că educaţia românească este într-o criză, o şcoală ca a noastră este un anticorp, o terapie”. Directorul a precizat că „mai sunt şcoli care rezistă; noi încercăm să vă facem să vă simţiţi mândri că aţi absolvit un liceu născut printr-un decret imperial semnat de împărat, la Viena, în 1860, pentru o şcoală dedicată României şi Europei”.

Prof. Gheorghe Giurcă s-a referit la profesorii cărora „trebuie să le purtăm recunoştinţă veşnică”: „Ne-au fost modele de temeinicie în ceea ce am făcut, de corectitudine în comportament şi în comunicarea cu noi”. Prof. Giurcă a reamintit că liceul nu ar fi avut internat dacă nu ar fi fost donaţia preotului Vasile Cocârlă şi a remarcat contribuţia deosebită, în devenirea tuturor, a Şcolii române coordonate de Simion Florea Marian.

Profesorul Gheorghe Giurcă este cel care, cu prilejul întâlnirii de 50 de ani de la absolvire, a editat lucrarea „Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Suceava – Istoria unei promoţii”.

Absolvenţii promoţiei 1957 nu s-au întins prea mult la vorbă. După ce au ascultat poezia de şapte strofe compusă şi prezentată de colegul lor Eugen Novac, au coborât la parter, în capela colegiului, pentru o slujbă de pomenire a colegilor şi profesorilor care nu mai sunt. Reuniunea a continuat într-un cadru mai neconvenţional, la un pahar de… vorbă şi un hohot de râs, într-un restaurant din Suceava. Dar nu înainte de a-şi promite toţi că se vor revedea peste 5 ani, când vor fi cu toţii octogenari…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: