Primul spital din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor se va deschide la Dolhasca

 Spitalul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dolhasca va fi prima unitate medicală cu paturi care oferă servicii spitaliceşti cu multiple specialităţi medicale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Acest proiect a fost iniţiat de pr. Gheorghe Saftiuc, preot paroh la Biserica „Învierea Domnului” din Dolhasca, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Ideea unui spital a apărut în anul 2004, ca urmare a lipsei unui spital în zonă care să deservească mai bine de 10.000 de locuitori, mai ales că imobilul vechiului dispensar (în care până în 1989 a funcţionat Spitalul Dolhasca) rămăsese în paragină, iar condiţiile de desfăşurare a serviciilor medicale erau destul de precare. Proiectului i s-au alăturat şi autorităţile locale, care s-au implicat în bunul mers al lucrării.

Unitatea medicală va funcţiona în clădirea vechiului spital care a fost modernizată şi extinsă cu ajutorul finanţării venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a Asociaţiei „Mila Creştină” din localitate, dar şi din alte surse. Spitalul va funcţiona ca unitate socio-medicală, sub autoritatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Unitatea socio-medicală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” va avea 35 de paturi şi va fi deservită de doi medici, şase asistenţi medicali şi câteva infirmiere. Pe lângă spital s-au construit încăperi în care va funcţiona un laborator de analize şi locuinţe pentru medici. Unitatea medicală are sursă de apă proprie, două centrale termice, sursă de energie electrică autonomă compatibilă cu nevoile unui spital în caz de nevoie. Interiorul este făcut după ultimele standarde medicale, este mobilat, băile sunt moderne, iar traseele privind alimentele sau cele legate de curăţenie sunt realizate după reglementările în vigoare.

Un electrocardiograf de ultimă generaţie cumpărat cu ajutorul preoţilor

Pentru că în Protoieria Fălticeni se desfăşoară de ceva timp activităţi social-filantropice în toate domeniile sociale, nu s-a putut trece cu vederea necesitatea de a veni în ajutorul noului spital de la Dolhasca, de care va beneficia în primul rând populaţia cu venituri reduse.

P.C. pr. protoiereu Adrian Dulgheriu a făcut un nou apel către preoţii din Protoieria Fălticeni, pentru a strânge fonduri în scopul achiziţionării unui electrocardiograf de ultimă generaţie, aparat de care noua unitate medicală încă nu dispune. Preoţii au răspuns afirmativ la acest apel, dorind să aducă şi ei o mică contribuţie pentru cei care vor beneficia de noile servicii medicale. Iată preoţii care au ajutat la strângerea de fonduri: Gabriel Botezatu (parohia Poiana – Dolhasca), Cezar Nezvadba (parohia Budeni); Mihail Agafiţei (parohia Siliştea – Dolhasca), Neculai Romilă (parohia Probota); Ciprian Chihaia (parohia Corni – Liteni); George Balmoş (parohia Roşcani); Lucian Tătaru (parohia Gulia); Florin Pintea (parohia Valea Poienii – Dolhasca), Doru Ruştie (parohia Sfântul Nicolae – Liteni); Claudiu Vrăjitoru (parohia Sfinţii Trei Ierarhi – Liteni); Vasile Pintea (parohia Vericicani); Mihai Ursuleasa (parohia Rotunda); Iustin Vrabie (parohia Dolheştii Mari I), Valentin Neculăesei (parohia Dolheştii Mici); Mitică Alexandrache (parohia Valea Bourei); Mihai Moroşanu (parohia Preuteşti), Romică Carp (parohia Basarabi); Dănuţ Maftei (parohia Mănăstioara); Mănăstirea Probota şi parohia Leucuşeşti unde slujeşte părintele protoiereu Adrian Dulgheriu. Ei au reuşit să strângă jumătate din suma necesară, completarea sumei venind din partea Ocolului Silvic „Silva Bucovina”, condus de ing. Rareş Hrestic, şi din partea Protoieriei Fălticeni.

Acesta este al doilea aparat medical pe care preoţii din Protoieria Fălticeni îl donează la o unitate medicală, primul fiind pentru Spitalul Municipal Fălticeni, la Secţia Primiri Urgenţe.

Şcoala, administraţia locală şi preoţii sprijină deschiderea spitalului

Cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în ziua Slăvitului Praznic al Înălţării Domnului şi a pomenirii eroilor neamului nostru, s-a predat aparatul la unitatea medicală în prezenţa preoţilor Gheorghe Saftiuc şi Teofil Saftiuc şi a doamnei preotese Mioara Saftiuc, cei care se ocupă cu multă râvnă de această unitate. După momentul predării, pr. Gheorghe Saftiuc a mulţumit pentru darul primit, dar mai ales pentru implicarea Protoieriei în astfel de acţiuni care arată adevărata imagine a Bisericii.

„Dorim să refacem această unitate medicală care exista cândva între biserică – primărie şi şcoală, pentru că, de fapt, această triadă se adresează la aceeaşi masă de oameni. Sperăm că acest aparat va salva multe inimi, pentru că tot ceea ce trăim pe pământ este vremelnic, iar comoara noastră este în ceruri. Astfel, arătăm că preotul spune şi face. Ne dorim să deschidem cât mai repede această unitate medicală în care cu toţii am pus atâta suflet” a precizat preotul Teofil Saftiuc.

Directorul Liceului Tehnic din Dolhasca, prof. Constantin Tanase, care a fost prezent de Înălţare la evenimentul legat de viitoarea unitate spitalicească, a spus că în tot ceea ce sa construit aici se regăseşte şi şcoala, părinţii elevilor fiind mereu alături de preotul Saftiuc şi de doamna preoteasă, şi speră că şi celelalte proiecte se vor înfăptui prin consolidarea relaţiei dintre şcoală şi biserică.

Protopopul Adrian Dulgheriu a mulţumit ing. Rareş Hrestic, preacucernicilor părinţi care pe lângă faptul că au contribuit la această acţiune, au venit pentru a participa la acest moment deosebit de predare a electrocardiografului, ţinând cont de programul încărcat al acestei zile.

„Ştim că fiecare dintre noi întreprinde acţiuni de ordin social în parohie, dar nu se fac cunoscute. Le ştie Bunul Dumnezeu. Cred că aici la părintele Gheorghe s-a atins apogeul în ceea ce priveşte acţiunile sociale, atât în Arhiepiscopia noastră, cât şi în Patriarhia Română. Lumea şi presa în general trebuie să cunoască astfel de activităţi pe care noi le facem, pentru a se crea o altfel de percepţie faţă de Biserică. Este mare lucru să avem în Protopopiatul nostru un astfel de centru şi trebuie să ne alăturăm părinţilor Gheorghe şi Teofil ajutându-i aşa cum ştim noi cel mai bine. Sperăm să continuăm astfel de activităţi, atât aici, la Dolhasca, cât şi în alte părţi unde este nevoie de ajutorul nostru. Vrem ca să lăsăm ceva în urma noastră şi, de ce nu, cei care ne vor urma nouă să continue această misiune care am început-o acum mai bine de un an. Ne bucurăm că atunci când vom fi întrebaţi de Dreptul Judecător dacă i-am ajutat pe cei bolnavi, noi vom putea să dăm un răspuns pozitiv, iar fapta noastră de astăzi va mărturisii pentru noi” a precizat preotul protopop Adrian Dulgheriu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: