Rămâne mereu cu noi

Otilia si Vasile Sfarghiu

Vasile Sfarghiu s-a născut în ziua de 2 mai 1934, în Câmpulung Moldovenesc, şi tot pe 2 mai, 2013, a plecat să se odihnească în pământul străbunilor pentru care avea un respect deosebit.

„Tot ce avem azi – şi pe noi înşine – datorăm străbunilor noştri”.

Chiar dacă nu rostea întocmai aceste cuvinte, Vasile Sfarghiu aşa gândea şi simţea. Dovadă, cred, este şi truda sa de a scormoni în trecut pentru a aduce la lumină oameni, locuri şi fapte mai puţin cunoscute sau despre care nu se ştia deloc. Comorile adunate până când a plecat din această viaţă ni le-a lăsat nouă, celor de astăzi şi celor care vor veni după noi, în cele 34 se volume tipărite, majoritatea scrise în colaborare cu soţia sa, prof. Otilia Sfarghiu, relevante fiind cele monografice.

Se cuvine, pentru a-i înţelege mai bine trăirile şi preocupările nobile, să reamintim câteva date din propria-i biografie.

 Fiu al acestor meleaguri, Vasile Sfarghiu a absolvit Şcoala Medie Tehnică de Construcţii Civile şi Industriale din Câmpulung Moldovenesc, şi-a iubit prima profesie şi şi-a îndeplinit îndatoririle cu dragoste fiind, printre altele, şi diriginte de şantier la construcţia noului sediu al cooperaţiei meşteşugăreşti. Şi-a iubit şi admirat colegii care, răspândiţi în toată ţara, şi-au pus amprenta ca tehnicieni, ingineri, arhitecţi etc., pe multe construcţii industriale, de locuinţe, edificii de cultură şi învăţământ, sănătate, lor, constructorilor, dedicându-le cu admiraţie şi preţuire prima sa carte din şirul lung al celor monografice, scrisă împreună cu soţia sa, Otilia.

Lansarea acestei cărţi a încetăţenit o frumoasă tradiţie, care continuă, şi poate va mai continua până ce eroii acestei cărţi nu vor mai fi. Autorii au ţinut să invite la lansare absolvenţii tuturor promoţiilor de constructori ai Şcolii Medii Tehnice de Construcţii Civile şi Industriale, şcoală mutată aici, la Câmpulung, de la Cernăuţi şi care a funcţionat în această formă între anii 1948 – 1955. De atunci, aceştia se întâlnesc în fiecare an, în ultima joi din august. Mulţi au plecat din această viaţă înainte şi după Vasile, aşa că iniţiatorul acestei frumoase tradiţii îi adună şi acolo, ca să-şi împărtăşească din bucuriile şi peripeţiile vieţii de constructor.

Mai târziu, în 1954, fiul de gospodari vrednici de la poalele muntelui Rarău şi-a descoperit o nouă vocaţie, urmând şi absolvind Facultatea de Agronomie şi Zootehnie din Iaşi. I s-au încredinţat funcţii de specialitate la I.A.S. Lucina, cea de şef al producţiei din Oficiul de Îmbunătăţiri Funciare Botoşani, iar în ultimii 20 de ani, până la ieşirea la pensie, a fost şeful Departamentului Tehnic din cadrul Întreprinderii de Industrializare a Laptelui Câmpulung. Cercetătorul şi condeierul din el l-au îndemnat să scrie studii, broşuri, lucrări în sprijinul producătorilor şi specialiştilor, contribuind astfel la îmbunătăţirea păşunilor montane şi, implicit, a calităţii materiei prime pentru industrializarea laptelui.

Un talent deosebit de povestitor, dorinţa de a face cunoscute tradiţiile, vorbirea locală („Glosar – regionalisme din Câmpulung Moldovenesc”) şi unele din obiceiurile locului mai puţin cunoscute de cei de azi, l-au determinat (primele lecturi le-a făcut în cadrul cenaclului „Ţara de Sus” al Casei de Cultură a Sindicatelor) să scrie mai întâi proze scurte („Întâmplări bucovinene”, „Credinţele populare-superstiţii sau norme morale?”, „Lada de zestre”).

Ceea ce defineşte însă scrisul soţilor Sfarghiu sunt numeroasele volume de monografie amplă, de autor, unică în felul ei, realizare răsplătită şi cu titlul de Cetăţeni de Onoare ai municipiului.

Cercetând arhive, stând de vorbă cu mulţi oameni ai locului, Vasile şi Otilia Sfarghiu nu au omis, astfel, din preocupările lor aproape niciun aspect al vieţii economice, sociale, culturale, religioase, turistice al acestor locuri, de pe vremea vechiului Ocol al Câmpulungului şi până în zilele noastre. Volumele: „Câmpulungul Moldovenesc – confesiuni, lăcaşuri de cult şi slujitori ai acestora”, „ … Vornici şi primari de-a lungul timpului ”, „…Meseriaşi şi meşteşuguri”, „Lumea dreptului şi împărţirea dreptăţii”, „Instituţionalizarea depunerii şi creditului bancar de-a lungul timpului”, „Teatrul, muzica şi cinematografia în Câmpulungul Moldovenesc”, „Itinerarii turistice” sunt numai câteva care vorbesc despre oamenii locului şi faptele lor. De mare interes s-a bucurat şi albumul „ 58 de artişti plastici câmpulungeni” şi volumul „120 de autori câmpulungeni”, unde au fost prezentaţi creatorii născuţi în Câmpulung, care au trăit, învăţat sau au creat aici. Post mortem au apărut volumele: „Câmpulungul Bucovinei şi făptuitorii de instrumente muzicale”, „Fel de fel” şi „Fântâni bucovinene”.

În plină putere de creaţie, mereu în căutare de ceva ce merită scos la lumină, încă foarte activ şi dornic să mai lase ceva în urmă, Vasile Sfarghiu a fost răpus de o boală nemiloasă şi îşi doarme somnul de veci alături de străbuni în cimitirul Ionei din Câmpulung.

Trecătorii pe strada I. Hălăuceanu, o stradă centrală şi frecventată, se întâlnesc zilnic cu una din urmele lăsate de acesta, împreună cu familia sa, statuia legendarului întemeietor al Câmpulungului Moldovenesc, haiducul Niţucă Hălăuceanu, creaţie artistică în piatră a sculptorului Ion Maftei.

Împreună cu edilii locului îşi propusese să mai realizeze ceva menit să dureze, un monument al istoriei Câmpulungului în cifre şi date, pentru ca urmaşii şi vizitatorii să cunoască dezvoltarea economică, administrativă, social-culturală a acestor locuri mirifice de la poalele muntelui Rarău.

De aceea nu numai în zi de doi mai, ci mereu, acest om cu inimă mare şi suflet românesc care a fost Vasile Sfarghiu rămâne cu noi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: