Medaliaţi cu aur în SUA

Elevii Andrei Ventuneac şi Ştefan Şovea, mulţumiţi că sistemul de analiză a calităţii apei pe care l-au inventat este foarte apreciat

Doi elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava au obţinut medalia de aur la Olimpiada internaţională de proiecte de energie, inginerie şi mediu „I-Sweeep”, desfăşurată în perioada 3-8 mai a.c., la Houston, SUA, pentru sistemul „Calypso” de analiză a calităţii apei.

Elevii Andrei Ventuneac şi Ştefan Şovea, din clasa a XI-a, de la colegiul sucevean, au declarat pentru NewsBucovina că participarea la competiţia „I-Sweeep” s-a datorat clasării pe locul al II-lea la Ro-SEF, Concursul naţional de Ştiinţe şi inginerie pentru elevi.

Cei doi elevi au spus că la competiţia din SUA au participat cu proiectul „Calypso” la secţiunea „Environment: Management and Pollution”, unde au obţinut medalia de aur.

Ei au explicat că proiectul prezentat este un sistem de analiză a calităţii apei, realizat sub forma unei geamanduri care colectează date despre calitatea apei cu ajutorul unor senzori. Aceste date sunt transmise mai departe şi sunt analizate de un software ce avertizează utilizatorul dacă apa este poluată sau nu, furnizând date şi despre gradul de poluare.

Elevul Andrei Ventuneac a spus că munca în echipă a fost o experienţă plăcută, dar şi complicată în acelaşi timp, în condiţiile în care au lucrat la distanţă, unul dintre coechipieri fiind prezent la concursul din SUA.

La rândul său, Ştefan Şovea şi-a exprimat bucuria că proiectul realizat de ei a reuşit să fie apreciat atât în ţară, cât şi în străinătate, adăugând că experienţa participării la competiţia din SUA a fost una deosebită, care i-a permis să ia contact cu alte culturi şi să vadă alte proiecte şi modalităţi de lucru, dar şi să cunoască oameni noi.

Întrebaţi dacă s­au gândit spre ce domeniu doresc să se orienteze pentru continuarea studiilor universitare, cei doi elevi au răspuns că deja aveau conturată ideea de a urma studii în domeniul IT, iar faptul că proiectul lor a avut succes, iar creativitatea, munca şi perseverenţa lor au fost răsplătite cu acest premiu, este încă o confirmare că se află pe drumul cel bun.

Cei doi elevi au spus că în realizarea proiectului „Calypso” l-au avut coordonator pe prof. Victor Şutac, însă au primit sprijin şi din partea conducerii colegiului, care a asigurat toate condiţiile necesare pentru a face performanţă.

„Eu le-aş recomanda celor care vor veni să studieze la acest liceu să se detaşeze un pic de stilul clasic de învăţare, să încerce experienţe noi, pentru că aceste experienţe îi pregătesc cu adevărat pentru ceea ce urmează după liceu” a mai spus Ştefan Şovea

De precizat este că alţi doi elevi suceveni ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, Alexandru Raul Hânţăscu şi Tudor Andronic, au fost medaliaţi cu bronz la competiţia „I­Sweeep”, la secţiunea „Engineering”, pentru proiectul „Neuro Car Network”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: