Atelierul de metafore

În Metropola marilor iubiri/ talente/ prieteni – la Iaşi – a publica, a lansa cărţi, a expune pe simeze, a conferenţia nu e pentru oricine. În 5 mai a.c., Constantin Hrehor – în egale măsuri poet şi grafician (şi publicist remarcabil) – a fost generos găzduit de cămăruţa Galeriei de Artă „Dana”, unde – după cum s-a lăsat citit afişul – a oferit publicului revelaţia unei expoziţii de grafică – un şir de 44 de lucrări în peniţă, sugestiv numite „Calinografii” şi, totodată, bucuria lansării volumului de poeme „Stup în delir”, la Timpul, Iaşi, 2016, după 10 ani de absenţă în meşteşugul liric.

„Calinografiile” au fost sensibil şi pertinent „descifrate” de scriitorul Grigore Ilisei, critic de artă şi realizator de emisiuni de radio-televiziune. Pe exegeza „fanteziilor poetice”, cu „transparenţe nipone” s-a grefat excursul bogat semantic al doamnei profesoare universitare, dascăl de marcă şi scriitoare erudită Elvira Sorohan; volumul „Stup în delir” a fost… stors de toată mierea, pelinul şi muzica metafizică din lăuntrul său. Grigore Ilisei nu a întârziat să adauge evenimentului o surpriză: difuzarea filmului „Păstorul viziunilor…” – un medalion consacrat lui Constantin Hrehor în urmă cu mai mult de un deceniu. La dublul eveniment consumat în Galeria „Dana” au fost prezenţi universitarii Elvira şi Mardare Sorohan, muzicologul Viorel Munteanu, istoricul Dumitru Vitcu, profesoara Ecaterina Ilisei, filologul Florin Olaru, profesoara violonistă Alina G. Ciuraru, scriitorul şi jurnalistul Ştefan Oprea (revista „Cronica”), după vizionarea simezelor de către prietenii expozantului: Lucian Vasiliu, Daniel Corbu, Casian Maria Spiridon, Nicolae Panaite, Ioan Holban, muzicologul Florin Bucescu, ec. Dan Simionesi ş.a.

Cronicile – pe marginea expoziţiei şi a cărţii lansate – vor apărea în revistele „Convorbiri literare” şi „Cronica”.

P.S. În acelaşi tandem – poezie/grafică, C. Hrehor a fost prezent în decembrie 2016 în sala de expoziţii a Muzeului Etnografic din Gura Humorului, „acompaniat” de formaţia „Perpetuum Folk” în confreria distinşilor săi amici Mihai Camilar, Călin Brătianu şi Constantin Irimie, nume emblematice ale etnografiei bucovinene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: