Un moldovan prost

Un anume dispreţ s-a manifestat până de curând, mai discret sau mai „pe faţă”, faţă de românii din nordul Bucovinei. Ucrainenii „pur sânge” nu ezitau să-i numească pe cei de-un neam cu noi „moldovan prost”. Nu ştiu până la a câta spiţă şi-au îngropat ei neamurile în cimitirele aşezămintelor de acolo, cu siguranţă că o cercetare a crucilor (dacă mai sunt) ar vădi şi pe această cale cât de veche în teritoriu este o etnie sau alta. Tot aşa cum cercetarea arhivelor privind slujitorii bisericilor din parohiile Bucovinei a demonstrat cine pe cine slujea aici în numele Domnului.

Se pare însă că astăzi lucrurile s-au schimbat oarecum. Şi limba română, şi vorbitorii ei au dobândit sau dobândesc mare preţ pentru ucrainenii care până mai ieri îi dispreţuiau făţiş pe români. La şcoala medie românească „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi a crescut numărul de elevi ucraineni care vor să înveţe româna. Înşişi universitari din Cernăuţi s-au înscris la cursuri de învăţare a limbii române. S-a înmulţit şi numărul ucrainenilor care au dobândit cetăţenia română, posesori de paşapoarte româneşti.

Probabil că vă imaginaţi de ce: România a devenit poarta spre Europa. Ai cetăţenie română, ai dovedit că ştii limba, ai paşaport românesc, poţi pleca oriunde în Europa. Pe aici au plecat atâţia ucraineni în Italia (n-ar fi de mirare ca Milano să fie revendicat de aceştia ca… aparţinând Ucrainei, atât de mulţi sunt deja acolo…) sau Spania, încât este posibil ca, peste timp, istoricii ţărilor… invadate să ne acuze că n-am pus stavilă năvălitorilor, cum au făcut ungurii cu cei veniţi din Africa.

Scrie aceste rânduri un moldovan prost, nu atât de prost însă încât să nu sesizeze ipocrizia celor care astăzi ne-au devenit concetăţeni cu acte, asumându-şi de nevoie şi eticheta pe care ne-au pus-o.

Aşadar, moldovan prost, dar onest: nu toţi ucrainenii au dublă cetăţenie (se aude că s-ar stârpi o asemenea opţiune acolo…) şi nici nu-i consideră toţi proşti pe românii locului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: