Prima şefă de promoţie a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul USV, Mădălina-Elena Toma:

„Împlinirea personală cântăreşte mai mult decât un spor la salariu”

 Cea mai nouă facultate din cadrul USV are primul şef de promoţie. Cine este absolventa care a obţinut această distincţie onorantă a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative?

– Pentru început, spun că sunt onorată că v-aţi gândit la mine. Mă numesc Mădălina-Elena Toma, am 25 de ani şi sunt studentă în cadrul USV, FDSA, specializarea Drept. M-am născut şi am crescut în Bacău, unde am urmat cursurile Colegiului Naţional „Ferdinand I”, fiind la un profil real: matematică-informatică. Bacalaureatul l-am susţinut în anul 2011 şi l-am trecut cu nota 8,55. Interesant este parcursul de după bacalaureat, întrucât nu am ştiut exact în ce direcţie să mă îndrept. Îmi doream să intru la Academia de Poliţie, însă târziu am aflat că nu pot trece probele sportive. Prin urmare, animată de faptul că la bacalaureat am luat nota 9,65 la informatică, în toamna anului 2011 am început studiile la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. După mai bine de un an, am decis să mă retrag. Nu aş fi crezut vreodată că este atât de greu să faci un lucru care nu te defineşte. Mi-am dat seama că puteam să termin facultatea, dar nu mă împăcam cu ideea de mediocritate. Simţeam că pot mai mult, dar în alt domeniu; aşa că mi-am luat inima în dinţi. Nu am considerat niciodată aceşti doi ani ca fiind „pierduţi”, pentru că m-au ajutat să mă orientez în carieră şi – zic acum, împăcată – să-mi găsesc drumul. În anul 2013 am început studiile la USV, specializarea Drept, pe atunci în cadrul FSEAP. Admiterea s-a realizat pe bază de dosar şi am intrat la taxă (cu media 8,76), însă din anul II am trecut la buget, fiind beneficiara unei burse de merit/ performanţă ştiinţifică în fiecare semestru. Am reuşit să termin studiile ca şefă de promoţie a specializării Drept, cu media 9,67.

De ce ai ales să pleci din Iaşi şi să urmezi studiile la Universitatea Suceava?

– Trebuie să recunosc că distanţa faţă de oraşul de domiciliu a reprezentat un criteriu pentru alegerea oraşului în care să studiez. Întrucât în Iaşi deja am avut parte de o experienţă, am ales Suceava pentru cea de a doua. În ceea ce priveşte alegerea programului de studii, am ales Dreptul, întrucât era domeniul cel mai apropiat de poliţie. Acum, la finalul studiilor, sunt mulţumită de pasul făcut.

Am remarcat că eşti o studentă care a căutat să se dezvolte cât mai mult din punct de vedere profesional. Care sunt proiectele în care te-ai implicat?

– Să fiu sinceră, m-am implicat în toate proiectele în care am putut, pentru că am vrut să exploatez la maximum perioada studenţiei, în sensul de a mă dezvolta cât mai mult. Încă din anul I m-am implicat ca voluntar în activitatea Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC) din cadrul USV, ceea ce aş recomanda fiecărui boboc, indiferent de facultatea sau specializarea aleasă. Este mediul ideal pentru a te dezvolta, pentru a scăpa de emoţii şi a căpăta încredere în forţele proprii, dar nu în ultimul rând, pentru a lega prietenii sincere. Voluntariatul în cadrul Asociaţiei Europene a Studenţilor în Drept – ELSA Suceava ocupă cel mai mare capitol din studenţia mea. Proiectele la care am avut ocazia să particip prin intermediul asociaţiei sunt multe, însă mă voi rezuma la a menţiona participarea la o vizită instituţională internaţională la Parlamentul European (Bruxelles) în iarna anului 2015. Proiectele naţionale au fost nenumărate. Am vizitat alte centre universitare şi am asistat la conferinţe având teme diverse din domeniul juridic. De asemenea, încă din primăvara anului I am candidat pentru a deveni student reprezentant în cadrul consiliului facultăţii, în fiecare an reuşind să obţin voturile necesare pentru încă un mandat. Un alt proiect drag mie a fost Summer Academy #6 – Şcoala de vară organizată de Societatea Civilă de Avocaţi Ionescu şi Sava, în vara anului 2016. Este un proiect destinat tuturor studenţilor de la Drept, absolvenţi ai anului III. În fiecare an, sunt selectaţi 20 participanţi din întreaga ţară, iar anul trecut am reuşit să mă calific pentru un loc. Timp de o săptămână am participat la prelegeri, la un proces simulat şi la diverse ateliere (atât juridice, cât şi de dezvoltare personală). În fine, ultimul pe care-l voi menţiona, dar nu cel din urmă, este un proiect ce începe să prindă un mare avânt la nivel naţional – Predarea educaţiei juridice în şcoli. Am participat la un curs de instruire ţinut de dl judecător Cristi Danileţ în acest sens, acum aproximativ un an, iar în toamnă am avut ocazia să predau educaţie juridică la un liceu din Rădăuţi.

Dintre toate proiectele în care ai fost implicată, care îţi este cel mai drag?

– Toate proiectele îmi sunt dragi, fiecare a însemnat ceva diferit şi fiecare m-a învăţat o altă lecţie. Însă proiectul meu de suflet a fost, este şi va fi ELSA Suceava. Când am fost admisă la USV, ELSA încă nu avea o filială în Suceava, însă exista un grup de iniţiativă, LSA Suceava pe atunci. Mi-am început activitatea fiind membru activ în cadrul departamentului de seminarii şi conferinţe. Următorul an universitar am devenit vicepreşedinte pentru resurse umane, iar spre finalul anului am pus bazele ELSA Suceava, aşa cum este ea astăzi, alături de alţi opt colegi, pe care nu pot să nu-i amintesc: Grădinaru Ionuţ, Timofti Silvia, Paşcu Georgiana, Silea Oana, Bălan Lucia, Popescu Arghir, Negru Simona, Chirimbuţă Alexandra. A urmat un mandat în care am fost preşedintele asociaţiei, un mandat care m-a învăţat să ascult şi să chibzuiesc. În prezent sunt în continuare membru al asociaţiei, activând în cadrul departamentului de resurse umane.

Participând la tot felul de proiecte, ai fost tentată să pleci să studiezi în străinătate?

– Nu am fost, însă îi admir pe cei ce au acest curaj. Am ascultat poveşti şi par experienţe grozave. În ceea ce mă priveşte însă, având în vedere domeniul de studiu şi faptul că dreptul, deşi are la bază principii acceptate la nivel internaţional, este diferit de la un stat la altul, am considerat că nu ar fi fost oportun să lipsesc un semestru.

Am observat că ai luat parte la foarte multe internshipuri. În urma acestor programe ai primit oferte de angajare?

– Nu aş spune chiar „foarte multe” intershipuri, au fost cinci: trei s-au desfăşurat la Curtea Constituţională a României, unul la un cabinet de avocatură şi altul la o agenţie de presă juridică. Trebuie să admit că în urma lor nu am primit oferte de angajare.

După toţi aceşti ani de studiu, cum vezi şcoala românească?

– Şcoala românească, din punctul meu de vedere, este în continuă dezvoltare. În cei 4 ani de când sunt în Suceava, am observat cum de la un an la altul se fac eforturi în sensul unui progres, în sensul îmbunătăţirii calităţii învăţământului. Şcoala românească, însă, în ansamblu, presupune şi învăţământul preuniversitar. Vedem tot mai des la ştiri că viitoarele generaţii sunt tot mai puţin interesate de studiu, însă mă bucur cu adevărat când mai văd distribuit, din când în când, câte un link cu elevi români ce au adevărate performanţe în diverse domenii. Mă gândesc, poate, că nu sunt mediatizate suficient lucrurile cu adevărat importante, nu neapărat că asistăm la o degradare a şcolii româneşti. Ceea ce este necesar, din punctul meu de vedere, sunt valorile. Oameni valoroşi, pe care să îi avem drept model. Oameni care să inspire.

Care sunt, în opinia ta, plusurile şi minusurile USV?

– La diversele manifestări la care am participat, mi s-a întâmplat să mi se spună, mai mult sau mai puţin direct, că în Suceava nu se face şcoală şi nu avem suficiente oportunităţi. Nimic mai fals! Un exemplu concret este practica la CCR, o experienţă unică, pe care nu mulţi studenţi din România au şansa de a o trăi. Printre plusuri menţionez numeroasele proiecte europene în care sunt implicaţi studenţii, posibilităţi de practică în toate domeniile de studii, Clubul de Studii Asiatice unde oricine poate învăţa limba chineză, cursurile fiind gratuite, Radio USV, unde studenţii oricărui domeniu pot să devină redactori, să aibă propria emisiune, Trupa de teatru „Fabulinus” etc. Minusurile sunt, pentru fiecare în parte, altele. Ele pot privi numărul de locuri de cazare, ce ar trebui suplimentate, sau lipsa activităţilor recreaţionale ce pot fi desfăşurate în zonă.

Ce traseu profesional doreşti să urmezi după ce vei susţine lucrarea de diplomă?

– În primul rând, mă voi înscrie la master pentru a-mi continua studiile în domeniul juridic. Pe plan mai îndepărtat, îmi doresc să susţin examenele de admitere în profesiile juridice: INM, respectiv INPPA. În topul preferinţelor se află profesia de judecător, urmată de cea de procuror, însă nu exclud nici o altă profesie.

Ai părăsi România, poate, pentru un job mai bun?

– În principiu, nu. Profesiile spre care tind sunt, din punctul meu de vedere, „joburi bune”. Sunt şi ceea ce îmi doresc, iar împlinirea personală cântăreşte mai mult decât un spor la salariu. Pe de altă parte, nu mi-aş dori să plec prea departe de familie.

Care este cea mai frumoasă amintire din timpul studenţiei?

– Încerc să mă bucur zi de zi de toate lucrurile mărunte şi îmi vin în minte tot felul de momente frumoase. Vă voi povesti însă o amintire de acum aproximativ un an. Prietenul meu a absolvit specializarea Drept în cadrul USV anul trecut, fiind, la rândul său, şef de promoţie. În cadrul festivităţii sale de absolvire, Ionuţ a fost cel care mi-a înmânat, în numele promoţiei 2016, cheia succesului. Acesta este şi unul dintre momentele care m-au motivat să continui.

Care este „cheia succesului”? Există vreo reţetă?

– Pentru mine, cheia succesului a fost implicarea în activităţile extracurriculare. Deşi ar părea că acestea te pot ţine departe de studiu, un bun management al timpului şi o prioritizare a activităţilor fac minuni. Explicaţia este următoarea: pe parcursul semestrului aveam mereu timpul ocupat cu evenimente, traininguri, conferinţe, voluntariat. Pe scurt, eram mereu în priză, ajungând şi la cursuri, prezentând şi proiecte la seminare. Cu aproximativ o săptămână înainte de sesiune însă, renunţam la orice şi mă dedicam exclusiv studiului. Ieşind dintr-un ritm foarte agitat, mă ajuta mereu să mă mobilizez şi să fac faţă studiului.

Care sunt recomandările tale pentru cei care vor să fie admişi în vară la FDSA?

– Recomand tuturor să fie mai mult decât studenţi, să facă ceva în plus. FDSA este o facultate tânără, cu un potenţial deosebit. Le recomand să profite de oportunităţile ce vor apărea pe parcurs. Voluntariatul într-o asociaţie studenţească te învaţă multe, internshipurile te dezvoltă profesional… toate sunt elemente ce contribuie în mod diferit la dezvoltarea fiecăruia dintre noi. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş trece încă o dată prin toate, fără excepţii.

Cum e să fii şi deşteaptă, şi frumoasă?

– Deşi nu ştiu dacă sunt cea mai în măsură să răspund, voi accepta complimentul şi vă mulţumesc. Să fiu sinceră, mi s-a întâmplat să fiu subestimată sau să nu fiu luată în serios, datorită culorii părului meu de cele mai multe ori. Am ales să nu contrazic cu vorbe şi să las mereu faptele să vorbească de la sine.

MIHAELA TCACIUC,

NewsBucovina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: