Probleme cu securizarea guvernării

Imediat după câştigarea alegerilor parlamentare de la sfârşitul anului trecut, pe liderii PSD i-a cuprins spaima că Iohannis şi binomul vor să le „fure” votul, că nu-şi vor putea fructifica şansa de a-şi instala oamenii la Palatul Victoria. Întrucât spaima s-a născut în mintea lor, oricine s-ar întreba ce a determinat-o, iar răspunsul nu poate fi decât unul: se simţeau cu musca pe căciulă din pricina unei campanii electorale nesăbuite. Şi a unui proverb mai vechi: cum îţi aşterni în campanie, aşa vei… dormi la guvernare!

Dar, pentru că de muscă şi căciulă s-a scris îndeajuns, să reţinem că, după ce le-a trecut spaima fără a le fura nimeni votul, alta şi mai şi nu-i lasă să doarmă: Soros, ambasadele, agenturile, multinaţionalele, Iohannis, binomul, serviciile, în fine, duşmanii lor de moarte vor să le dea jos guvernul, de aceea neamţul şi ai lui au scos sutele de mii de miting-işti în stradă, de la Piaţa Victoriei până la Paris şi Polul Sud. Ca urmare, preocuparea de bază a pesediştilor a devenit nu buna guvernare, ci securizarea Puterii ameninţate de pericole şi pofte ale unei Opoziţii care, în fapt, nici nu prea există.

Că pericolele vin şi din incompetenţă, neputinţă, din cultivarea propriilor interese nu şi-a pus nimeni problema. De aceea asigurătorii liniştii la Palatul Victoriei se vor concentra pe alte două direcţii, una hiperpopulistă şi alta a îndepărtării justiţiei de guvern şi de liderii cu dosare penale. O direcţie mai încurcată ca alta.

Aşa că noul guvern a şi desfăcut baierele pungii bugetare, mituind populaţia cu creşteri salariale peste limita suportabilităţii, cu reduceri de taxe şi impozite, inclusiv TVA. Ocazie cu care spaima s-a mutat pe umerii celor îngrijoraţi de soarta României, acuzându-l pe Sorin Grindeanu de populism şi pompierism: vom intra într-o spirală inflaţionistă şi, pe cale de consecinţă, în incapacitate de plată repetând soarta Greciei?

A doua direcţie ne lasă să vedem adevărata faţă a noii puteri politice: sub pretextul apărării cetăţenilor(?) de abuzurile justiţiei, grupurile de presiune ale juriştilor PSD şi ale celor cu dosare ori condamnări din parlament au început acţiunea de implementare a mult blamatelor articole din celebra OUG „noaptea ca hoţii”. Semn că în dosarele lor penale sunt dovezi imbatabile şi ceasul le ticăie ameninţător.

După mintea lor, mai întâi trebuie pus la punct Iohannis, capul răutăţilor: îi luăm dreptul de a-i numi pe magistraţi şi i-l dăm omului nostru, ministrul Justiţiei! Ca să nu se mai joace neamţul de-a referendumul pe justiţie, i-l interzicem. În schimb, cu totul original, în sensul democraţiei noastre, şi ea originală, parlamentul poate organiza şi el referendumuri când pofteşte, chiar dacă el este cel ce legiferează. Pe deasupra, dăm imunitate tuturor miniştrilor şi aleşilor locali la grămadă cu judecătorii Curţii Constituţionale, apoi dezincriminăm abuzul în serviciu, conflictul de interese… ca să nu mai pice ca fraierii la răcoare bieţii noştri aleşi, mai mici ori mai mari. Ce să facă ţara fără ei?

Pentru că parlamentul e foarte ocupat cu înţărcarea justiţiei, Liviu Dragnea va face el însuşi evaluarea guvernului! În ce calitate? Cu ce competenţe? Era ultimul lucru la care să se gândească. Deşi aprobat de parlament, deşi a depus jurământul în faţa ţării şi a preşedintelui, guvernul trebuie, mort-copt, să răspundă în faţa liderului suprem, stăpânul inelelor. Că aşa ceva nu făcea nici Nicolae Ceauşescu (la vedere, n. a.) nici nu mai contează. Moda a instaurat-o academicul ministru al Justiţiei, şi el mare evaluator de colegi cu aceeaşi pregătire.

Un singur lucru le-a mai rămas de securizat: strada. Numai că asta vrea ceva ce niciodată social-democraţii noştri n-au fost în stare să dea: guvernare transparentă, onestitate, corectitudine, demnitate, democraţie, stat de drept, legi valabile pentru toţi, fără pomeni (electorale), hoţii la puşcărie, nu în fruntea statului, fără corupţi, căci corupţia ucide… E clar. De la stradă şi #rezist li se va trage. Cine poate securiza aşa ceva? Cu minciuna nu merge, cu pomana, nici atât. Nu mai bine se pregătesc jandarmii?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: