Ministerul Apelor şi Pădurilor spulberă speranţele finalizării conductei de gaz metan spre Vatra Dornei

Transgaz nu a depus nicio documentaţie pentru traversarea fondului forestier

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, susţine într-un răspuns adresat deputatului PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, că Transgaz nu a depus până în prezent nicio documentaţie pentru traversarea fondului forestier în vederea reluării lucrărilor la conducta magistrală de gaz natural care să conecteze la reţeaua naţională municipiul Vatra Dornei.

În răspunsul ministrului Apelor şi Pădurilor se arată că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a emis avizul nr. 475/2016 pentru ocuparea temporară a terenului în suprafaţă de 12,3536 ha din fondul forestier proprietate publică a statului, în vederea realizării obiectivului „Conductă de transport gaze naturale Câmpulung Moldovenesc – Vatra Domei”.

„Cooperarea defectuoasă dintre Transgaz şi Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este cauzată de refuzul Transgaz de a achita obligaţiile băneşti pe care le datorează mai multor direcţii silvice, ca urmare a unor ocupări temporare anterioare. În acest sens, pentru rezolvarea acestor neînţelegeri, au avut loc o serie de întâlniri, atât cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice centrale care răspund de silvicultură, cât şi cu reprezentanţii Guvernului. Menţionăm că, până în prezent, nu s­a ajuns la o soluţie, motiv pentru care există acţiuni în instanţă iniţiate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva” precizează Petcu.

Totodată, ministrul subliniază că până în prezent la Ministerul Apelor şi Pădurilor nu a fost depusă documentaţia aferentă obiectivului „Conductă de transport gaze naturale Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei”, în vederea avizării ocupării temporare a terenului din fondul forestier naţional.

Adriana Petcu arată că, potrivit legislaţiei, competenţa aprobării ocupării temporare a terenurilor din fondul forestier naţional cu suprafeţe de peste 10 ha aparţine Guvernului.

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a interpelat, în Parlament, miniştrii Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, şi al Energiei, Toma Petcu, dar şi Transgaz şi Romsilva, privind realizarea conductei magistrale de gaz spre Vatra Dornei, arătând că proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava” este coordonat parţial de Transgaz într-o cooperare defectuoasă cu Romsilva.

El a amintit că, în anul 2004, Consiliul Judeţean Suceava şi 61 de localităţi din judeţ au semnat un acord de împrumut bancar, cu garanţii guvernamentale, în valoare de 86,3 milioane de euro, prin care s-a dorit construirea unui sistem de alimentare cu gaz natural în localităţi, dar şi construirea unui număr de sisteme de termie în principalele localităţi urbane ale judeţului, respectiv Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

„Iată că după atâţia ani situaţia este încă neclară. Paradoxal este că doar municipiul Rădăuţi beneficiază de un sistem modern de termie care furnizează apă caldă menajeră, dar şi agent termic pe perioada de iarnă, în timp ce Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului au fost blocate în dorinţa de a avea o gigacalorie ieftină şi un sistem modern” a spus Nechifor.

El i-a rugat pe miniştrii Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, şi pe cel al Energiei, Toma Petcu, să analizeze diferendul dintre Transgaz şi Romsilva, deoarece de-a lungul timpului au fost foarte multe blocaje, în special pe tronsonul de munte al reţelei de gaz metan, între Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta şi Vatra Dornei, unde lipsesc 26 km şi nu s-a reuşit până acum scoaterea temporară din domeniul silvic a unei suprafeţe de 14 ha de pădure.

„Drept urmare şi astăzi, după atâţia ani, putem spune că nu avem construită reţeaua de gaz către Vatra Dornei, în condiţiile în care centrala termică de cogenerare este finalizată din 2007, chiar dacă Transgaz şi-a asumat construcţia acestei magistrale încă din 2009, când, prin hotărâre de guvern, semnată de primul ministru de la acea dată, dl Emil Boc, s­a transferat parţial către Transgaz reţeaua deja construită din fonduri împrumutate, prin proiectul coordonat de Consiliul Judeţean şi localităţile asociate, cu obligaţia ulterioară a Transgaz de a face investiţiile prognozate” a spus Nechifor.

El a arătat că în această situaţie se poate spune că în continuare la Vatra Dornei vor fi „frig şi preţuri ridicate pentru gigacalorie”.

Nechifor consideră că lipsa unui asemenea proiect de a lega zona de munte a judeţului Suceava la reţeaua de gaz metan blochează dorinţa legitimă a României, ca stat important cu resurse de energie, să îşi securizeze inelul de gaz pe partea de nord a ţării. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: