Vernisajul expoziţiei „Ia aidoma”, la Muzeul Etnografic

„Ne-am dorit să recuperăm acest patrimoniu şi am reuşit”

Expoziţia „Ia aidoma” aduce la Muzeul Etnografic – Hanul Domnesc din Suceava, în faţa vitrinelor cu exponate din expoziţia permanentă de la etaj, superbe replici ale unor cămăşi româneşti, în faţa cărora vizitatorii de ieri au rămas fără cuvinte, doar cu privirile aţintite spre motivele cusute pe pânză.

Sunt expuse 34 de cămăşi cusute după originalele aflate acum în muzee celebre din lume, realizate de 30 dintre membrele comunităţii online „Semne cusute în acţiune”, grup constituit pe Facebook în martie 2014, la iniţiativa arh. Ioana Corduneanu.

„Nu cred că ar trebui să mai argumentăm importanţa, valoarea, semnificaţia cămăşii româneşti care a ajuns în marile muzee ale lumii şi astfel a intrat în patrimoniul mondial, dar ne dorim, de asemenea, să ajungă şi în patrimoniul UNESCO. Discutând despre ornamentica populară, ea înseamnă tocmai acel pod de comunicare simbolic pe care îl putem descifra, dacă vom analiza broderia cămăşii tradiţionale româneşti. Cu atât mai important este demersul pe care dna arhitect Ioana Corduneanu, coordonatoarea şi iniţiatoarea acestui proiect, l-a făcut şi faptul că a reuşit să readucă aceste cămăşi care, până la urmă, ne reprezintă şi sunt într-adevăr marcă identitară” a spus, în deschidere, Violeta Enea, coordonatoarea Secţiei Etnografie.

Prezentă la vernisaj, arh. Ioana Corduneanu a mulţumit pentru găzduire reprezentanţilor Muzeului Bucovinei, precum şi echipei celor 30 de autoare care „s-au străduit să pună cap la cap cămaşa, de la pânză până la ultima împunsătură de ac”. Ea a spus că 19 din cele 34 de cămăşi aflate în expoziţie reprezintă zona Bucovinei, o zonă în care există “valori incontestabile”.

Ioana Corduneanu a precizat că numeroase cămăşi „au fost înstrăinate cu bună ştiinţă, fiind donate marilor muzee ale lumii”, iar pe altele le-a descoperit la vecinii din Ucraina, puse spre vânzare. „A fost felul nostru de a le aduce acasă, printr-o replică. Pur şi simplu am căutat acest patrimoniu răspândit şi am încercat să-l replicăm. N-am avut niciun fel de sprijin, nici măcar de la instituţii de afară, toată energia şi motivaţia au venit de la noi. Ne-am dorit să recuperăm acest patrimoniu şi am reuşit, importante sunt dorinţa noastră şi susţinerea oamenilor” a spus Ioana Corduneanu.

Ea a mai informat că după ce cămăşile „aidoma” vor fi prezentate şi în alte localităţi din România, se va încerca ducerea lor „în muzeele unde am descoperit originalele”, la New York, în Canada, Geneva, Regatul Unit etc., cu sprijinul comunităţilor româneşti de acolo, care au răspuns pozitiv propunerii.

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 30 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10-18.

Foto: LUANA POPA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: