Republica Moldova

Preşedintele parlamentului îi cere lui Igor Dodon să se abţină de la iniţiative care scindează societatea

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a denunţat iniţiativa şefului statului, Igor Dodon, de a înlocui „Istoria Românilor” cu „Istoria Moldovei”, calificând-o drept una „politică”, relatează Unimedia.

Înlocuirea unei discipline cu alta în programul de studiu nu ţine de competenţa şefului statului sau a politicienilor, a afirmat Candu, reiterând că Igor Dodon ar face bine să se abţină de la astfel de iniţiative. „Astfel de iniţiative nu ar trebui să existe din partea politicului. Acesta este domeniul oamenilor de ştiinţă, ei ar trebui să ia astfel de decizii. Pe parcursul celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, politicul a încercat să vină cu iniţiative care să modifice disciplina respectivă cu scopul de a crea dezbinare. Noi, Parlamentul şi Preşedinţia, ar trebui să ne abţinem de la astfel de propuneri. Consider că denumirea disciplinei «Istoria Românilor» ar trebui să rămână aşa cum este”, a declarat Andrian Candu.

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut săptămâna trecută guvernului să introducă în programul de studiu disciplina „Istoria Moldovei” în următorul an de învăţământ. În scrisoarea trimisă executivului, Dodon susţine că „Istoria Românilor” pe care o studiază elevii în prezent ar crea impedimente, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea statalităţii Republicii Moldova, scrie Unimedia.info.

La sfârşitul lunii ianuarie, Igor Dodon a anunţat crearea unei comisii de „expertiză istorică”, cu ocazia unei reuniuni pe tema „Semnificaţia marilor evenimente istorice întru consolidarea statalităţii Republicii Moldova”, la care au participat istorici consideraţi promotori ai teoriei „moldovenismului”. Dodon a promis în campania electorală că va scoate din programa şcolară „Istoria Românilor” şi va interzice promovarea unionismului în Republica Moldova.

O tentativă asemănătoare făcută de guvernarea comunistă la începutul anilor 2000 a dus la ample proteste de stradă la Chişinău şi, în cele din urmă, a eşuat, conform presei de peste Prut.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: