Zboară, zboară, cine zboară?

Îşi lăsase maşina la o margine de parcare, nu chiar regulamentar, cu roţile din laterala stângă trecute uşor pe trotuarul larg cu pavele cărămizii. De aceea, când ajunse în apropierea maşinii sale, şoferiţa tresări la vederea foii de hârtie galbenă, tip A4, prinsă de parbriz, la gândul că trecuse poliţia pe acolo şi îi dăduse amendă. Desprinse hârtia: „Nu te supăra, dar maşinile din spate zbor?”, scria cu litere negre de cariocă. Autorul scurtei depeşe se afla cu maşina proprie, în spatele celei cu pricina; o parcase aiurea, pe trotuar, voia să iasă şi nu prea avea pe unde.

Cu modul de parcare total alandala al automobilelor ne-am obişnuit, chiar dacă e deranjant la simpla privire şi enervant atunci când trebuie să circulăm, în stil echilibristic, ca pietoni, printre ele. Doar de aia a făcut primăria trotuare foarte largi, cu pavele, ca să aibă automobilele unde sta; observăm zilnic asta, peste tot, în Suceava noastră sufocată şi de trafic, şi de maşinile staţionate haotic. Din când în când, mai vezi câte un poliţist pe lângă o maşină parcată la voia conducătorului auto, sus, pe trotuar, cu preferinţe pentru zona Areni (doar e mai aproape de sediu) prinzând o foaie A4, de data asta albă, prin care este anunţată amenda de rigoare. Ca pieton te mai strecori, cumva, printre maşinile de pe trotuare, deşi de multe ori şi acest lucru e aproape imposibil. Distanţa dintre autovehiculele aşezate bot în bot sau spate-n spate e câteodată mai mică decât circumferinţa şoldului unui trecător mai suplu, dacă luăm această dimensiune drept etalon al trecerii printre maşini.

În opinia automobilistului împiedicat de maşina din faţa sa, încă mai e valabil jocul „zboară, zboară, cine zboară?”, chiar dacă nu stă bine cu gramatica la vârsta lui. Dom’le, maşinile nu „zbor” nici de pe trotuar, nici de oriunde, eventual se pot deplasa pe străzi sau şosele, din parcări, nicidecum de pe trotuare. Şi ţine minte: avioanele zboară, zmeul zboară, păsările zboară etc.!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: