CL Fălticeni a aprobat bugetul municipiului

> Cea mai mare sumă, de aproape 50%, este acordată învăţământului

Consiliul Local Fălticeni a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului pentru acest an. Veniturile totale sunt în sumă de 82.690.371 lei, iar cheltuielile totale sunt în sumă de 89.307.083 lei, deficitul total, de 6.616.712 lei, fiind vorba despre deficitul bugetului local, în sumă de 5.298.100 lei, şi deficitul instituţiilor şi activităţilor finanţate integral din venituri proprii, în sumă de 1.318.612 lei, deficite care se acoperă din excedentele anilor precedenţi.

„După ce am asigurat fondurile pentru cheltuielile de funcţionare, am încercat să prioritizăm investiţiile cele mai importante pentru municipiul Fălticeni. Cea mai mare sumă alocată din buget este alocată învăţământului, aceasta fiind de 49,94 % din buget, apoi către cultură, recreere, religie, o sumă consistentă de 5 milioane de lei, transporturi şi străzi – 4,7 milioane lei, locuinţe, servicii de dezvoltare publică – 4,3 milioane de lei, sănătate – 3,9 milioane lei, la care se vor adăuga banii pentru investiţii la spitalul municipal Fălticeni. Urmează asistenţa socială, protecţia mediului, ordinea publică, servicii publice etc. Este un buget dedicat dezvoltării pe proiecte europene, având alocate sume consistente pentru proiectele cu finanţare europeană. Ne propunem să demarăm în acest an nouă proiecte europene, la care se adaugă cele cinci proiecte pe PNDL, proiecte cu finanţare majoritară de la Guvernul României, la care trebuie să venim cu cofinanţare. Pentru o parte dintre ele dorim să începem şi implementarea. Ne-am asigurat în buget sumele necesare pentru aceste cofinanţări, sumele neeligibile şi banii pentru studii, proiecte etc. Sunt o serie de investiţii pe care le facem cu bani din bugetul local, mici lucrări de investiţie la fiecare unitate şcolară, sunt bani pentru infrastructura rutieră, sănătate. Asigurăm o sumă consistentă şi la Muzeul «Ion Irimescu», mai mare faţă de anul trecut, pentru că noul manager doreşte să facă ceea ce trebuia făcut mai demult, partea de acreditare a muzeului, cheltuielile de evaluare a operei fiind foarte mari şi de aceea suma de bani pe care o acordăm ca subvenţie muzeului este mai mare. Din punctul meu de vedere, cred că putem asigura partea de salarii până la sfârşitul anului pentru primărie şi unităţile subordonate, plus învăţământ şi sănătate” a declarat primarul Cătălin Coman.

Stadiul lucrărilor la noua clădire a spitalului este destul de avansat, edilii locali şi conducerea municipiului având ca prioritate finalizarea construcţiei în acest an, în condiţiile unei finanţări continue de la Ministerul Sănătăţii, mai ales că, în 2016, s-a achiziţionat aparatură medicală în valoare de aproximativ 600.000 de lei cu fonduri provenite din veniturile proprii ale Spitalului Municipal Fălticeni şi de la bugetul Consiliului Local Fălticeni. Alte investiţii prioritare sunt amenajarea de noi parcări ecologice, continuarea programului de reabilitare şi modernizare a străzilor prin PNDL, reparaţii capitale ale podului de pe E85 situat la intrarea în municipiu dinspre Roman, construcţia unei săli de sport la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, reabilitarea termică a corpurilor unor unităţi de învăţământ şi a corpului B al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, Reparaţii curente la unităţile de învăţământ. Lista investiţiilor din acest an în municipiu include şi stadionul “Tineretului” din cartierul Maior Ioan, care va avea o tribună modernă, cu scaune şi parţial acoperită, restaurarea clădirii monument istoric a Muzeului „Vasile Ciurea”.

În acest an, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a repartizat suma de 123.000 lei din impozitul pe venit şi 201.000 lei din TVA pentru echilibrarea bugetului local, iar suma de 34.235.000 lei din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate de la nivel local, care cuprind: finanţarea de bază a unităţilor din învăţământ, sume pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 85/2016 (în învăţământul preuniversitar de stat), salariile şi indemnizaţiile lunare ale însoţitorilor pentru persoane cu handicap, finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, finanţarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei pentru beneficiarii de ajutor social, tichete sociale pentru grădiniţe. Consiliul Judeţean Suceava a repartizat municipiului Fălticeni prin HCL nr. 44 din 28.02.2017 cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale în sumă de 285.000 lei şi sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale în valoare de 465.000 lei.

„Nu ştiu dacă au mai fost în ultimii 12 ani aşa de puţini bani pentru echilibrarea bugetului local. Este o sumă foarte mică” a remarcat consilierul local Gheorghe Aldea.

În ceea ce priveşte cheltuielile, cei mai mulţi bani sunt alocaţi celor de personal, 56.271.563 lei, dintre care cheltuieli de personal pentru învăţământ – 27.231 .000 lei, cheltuieli de personal pentru spital – l9.440.000 lei; cheltuieli de personal pentru aparatul de specialitate (inclusiv însoţitori, muzee, piaţă) – 9.280.563 lei; cheltuieli de personal pentru Muzeul de Artă “Ion Irimescu” – 320.000 lei.

Cheltuielile materiale pentru toate tipurile de activităţi sunt în sumă de 19.689.773 lei. Pentru asistenţa socială este repartizată suma de 2.725.550 lei, pentru bursele elevilor şi ale medicilor rezidenţi de la spital a fost alocată suma de 130.000 lei. Pentru susţinerea unor unităţi de cult suma alocată este de 522.000 lei. La articolul bugetar „Alte cheltuieli” se regăseşte şi suma de 351.000 lei ce reprezintă finanţări pentru proiecte sportive şi culturale care se vor acorda conform legislaţiei. Transferurile către asociaţii de dezvoltare intracomunitară sunt în sumă de 270.000 lei pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Suceava. Din bugetul local se acordă subvenţii către unităţile subordonate în valoare de 3.514.755 lei, dintre care 521.820 lei către Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, iar 2.992.935 lei pentru finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Spitalului Municipal Fălticeni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: