„Workshop & Hands On – în tratamentul minim invaziv al piciorului diabetic”, ieri, la SJU

„Ce se întâmplă la Suceava e absolut remarcabil“

a declarat conf. dr. Ioan Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică şi al Federaţiei Române de Diabet

Cel de-al treilea workshop pe tema piciorului diabetic şi al tratamentului minim invaziv al acestuia s-au desfăşurat ieri, la Spitalul Judeţean Suceava, cu scopul de „a creşte gradul de conştientizare a problemelor cauzate de diabet, la nivelul picioarelor, atât în rândul populaţiei, cât şi al persoanelor cu diabet zaharat” a declarat preşedintele Societăţii de Podiatrie din România, dr. Norina Găvan. „Dorim, în primul rând, să reducem numărul amputaţiilor în rândul persoanelor cu diabet din România, pentru că acest lucru implică, din punct de vedere social şi economic, o situaţie critică în ziua de azi” a declarat dr. Găvan la conferinţa de presă organizată după workshop. Dr. Găvan a precizat că, potrivit unor studii realizate în România, aproape 5% din persoanele cu diabet suferă o amputaţie în timpul vieţii, fiind vorba despre 5000 de amputaţii cauzate de diabetul zaharat. Preşedintele Societăţii de Podiatrie a mai spus că workshop-ul a fost binevenit, întrucât a implementat ideea importanţei unor echipe multidisciplinare, formate din mai mulţi profesionişti, „fiecare expert în domeniu lui”, cu scopul „de a reduce numărul de amputaţii şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu diabet din România”.

La Suceava, cel mai bun centru de radiologie intervenţională din Moldova

Cu o experienţă de peste 20 de ani în tratamentul endovascular, chirurgul Peter Goverde, de la Spitalul ZNA Stuivenberg din Belgia, a remarcat că unul dintre beneficiile organizării unui astfel de workshop este şi prevenirea amputaţiei la piciorul diabetic. Dr. Goverde a spus că prezentarea la spital, la timp, a pacientului, diagnosticul precoce în cazul piciorului diabetic şi prevenirea amputaţiei sunt cruciale, remarcând că cele 5000 de amputaţii efectuate în România au însemnat costuri foarte mari. „Dacă nu facem nimic, lucrurile vor merge şi mai rău; (…) ceea ce se face la Suceava e fantastic” a conchis dr. Goverde.

Conf. univ. dr. Ioan Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică „Neurodiab” şi al Federaţiei Române de Diabet a remarcat că, din păcate, nu există manifestări similare la nivel regional: „Ce se întâmplă la Suceava, pentru mine, e absolut remarcabil”.

A explicat apoi că „aproape nicăieri în lume nu există sistemul ideal de organizare, deşi este un consens că singura soluţie pentru a îmbunătăţi viaţa pacienţilor cu probleme ale piciorului este munca în echipă”. Preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică a spus că problema diabetului „stresează sistemele publice de sănătate peste tot în lume”, iar dacă cei care fac politicile de sănătate nu se vor mobiliza, „vom ajunge să plătim toate aceste lucruri prin creşterea numărului de orbi, de indivizi amputaţi, indivizi în dializă”. Dr. Vereşiu a fost de părere că în această problemă trebuie să se mobilizeze toată lumea, inclusiv cei care fac politica în sănătate, pentru ca pacienţii să beneficieze de condiţiile cele mai moderne de tratament. „Suceava are un centru de radiologie intervenţională mai bun ca orice în Moldova, la ora actuală” a spus medicul.

Conf. univ. dr. Radu Popa, preşedinte ales al Societăţii Române de Chirurgie Vasculară, şeful clinicii Epymedica din Iaşi, a declarat, la rândul său, că a vizitat spitalul şi a remarcat că totul e frumos şi curat, însă Secţia de Chirurgie Vasculară de la SJU suferă de o lipsă acută de specialişti de chirurgie vasculară: „Am vorbit cu dna director medical să încercăm să depistăm tineri colegi care să vină să lucreze aici. E un lucru dificil, pentru că noi luptăm cu Occidentul să facem să rămână medici în România, e o problemă care duce la o luptă inegală între noi şi ceilalţi”.

Dr. Radu Popa a spus că problema piciorului diabetic poate fi rezolvată prin metoda radiologiei intervenţionale, care se practică şi la Suceava, de medicul radiolog intervenţionist dr. Mihai Creţeanu jr., fiind o metodă elementară de tratament, dar care încă nu se practică în clinici universitare din România.

Sistemul de sănătate din România nu are legătură cu realitatea

Dr. Mihai Ionac, şef de secţie la Clinica de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic Judeţean Timişoara, secretarul general al Societăţii Române de Chirurgie Vasculară, a spus că, deşi reprezintă un centru universitar cu tradiţie, la Suceava a venit să ia modele, să înveţe. Dr. Ionac a afirmat că „sistemul de sănătate din România este, din păcate, ca şi sistemul politic, fără legătură cu realitatea şi cu nevoile pacienţilor în ce priveşte problematica piciorului diabetic, a amputaţiilor, care se fac într-un număr enorm în această ţară”. El consideră că, înainte „de a se lua un puls sau a se face intervenţii de salvare a picioarelor”, trebuie să existe o anume organizare pe care trebuie s-o facă sistemul de sănătate, prin crearea unui „set de reguli” pe care fiecare medic să le urmeze.

„Ceea ce dr. Creţeanu face aici – şi este un model şi pentru noi – este că stabileşte aceste reguli şi le transmite către medicii cu care colaborează din zonă în aşa fel încât să aibă limbaj comun. Ceea ce dr. Creţeanu face e să acopere o mică parte din lipsurile care există, oamenii care trăiesc aici sunt mai norocoşi decât oamenii care trăiesc 300 km mai departe”. Dr. Ionac a insistat pe ideea creării unui registru pentru boli vasculare, aşa cum există cel pentru diabet, pentru a se cunoaşte astfel numărul pacienţilor cu astfel de boli, stadiul de boală, costurile tratamentului şi a se aloca resurse.

„Workshop & Hands On – în tratamentul minim invaziv al piciorului diabetic” – a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Asociaţia de Podiatrie şi în parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România. Partenerii evenimentului au fost Varinak, Ziem Imagining, Novo Nordisk, Sanofi, Labormed Alvogen, Worwag, Angiospectru Med, Asociaţia de Podiatrie, Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI