În învăţământul profesional şi tehnic

Lipsesc manualele de specialitate pentru majoritatea domeniilor profesionale

Cu prilejul inspecţiilor realizate de inspectorii şcolari în unităţi de învăţământ profesional şi tehnic, în primul semestru al acestui an şcolar, au fost depistate unele „vulnerabilităţi”, cum ar fi lipsa manualelor de specialitate pentru majoritatea domeniilor profesionale şi carenţe de pregătire în timpul gimnaziului, la elevii admişi în această formă de învăţământ. Potrivit situaţiei prezentate de şeful IŞJ, prof. Gheorghe Lazăr, cu prilejul reuniunii manageriale la care s-a analizat activitatea pe perioada menţionată, o altă deficienţă este lipsa resurselor financiare pentru modernizarea atelierelor şcoală şi a laboratoarelor, conform standardelor de pregătire profesională.

Inspecţiile şcolare au relevat însă şi aspecte pozitive în învăţământul profesional şi tehnic, majoritatea profesorilor inspectaţi având toate documentele de planificare, proiectare şi evaluare corect întocmite şi funcţionale. IŞJ a remarcat că în şcolile cu învăţământ profesional şi tehnic se desfăşoară proiecte europene de mobilitate a elevilor pentru efectuarea unor stagii de pregătire practică în ţările UE. De asemenea, ofertele educaţionale pentru anul şcolar viitor au fost diversificate cu noi calificări, care ţin cont de solicitările de pe piaţa muncii, iar operatorii economici sunt mai implicaţi în asigurarea unor locuri de practică şi formarea la elevi a unor competenţe tehnice specializate.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. O mare prostie cu proiectele ERASMUS pentru invatamantul profersional si tehnic!!!Se cheltuie Zeci de mii de euro,aiurea pe 3 plimbari cu elevi si profesori si nu se doteaZa niciubn laborator.Banii sunt foarte multi si se cheltuie aiurea ,eventual ajung in buzunarele celor ce scriu proiectele sub formna de laptop+uri ,Calculatoare de ultima generatie fara ca cineva sa le vada.Sunt sume colosale care ar trebui anchetate de DNA si cu care nu se poate cumpara nimic pentru o scoala,pentru un laborator care si asa nu exista.O mare tampenie,o forma legalizata de coruptie si imbogatire PENTRU CEI CARE insista la scris 3 lulele..Se scriu verzi si uscate prin proiecte si la urma niste fissss+uri colosale.BANI ARUNCAŢI PE FEREASTRĂ!!!Mai bine s+ar achiyitiona manuale,dotari laboratoare PC.NU SUNT IN LICEELE TEHNICIE LABORATOARE DE FIZICĂ,COPIII SUNT TERORIZAŢI DE FORMULE ŞI TEORIE DAR NU AU UNDE FACE UN EXPERIMENT CU PLANUL INCLINAT,DAR SE PLIMBĂ ÎN ITALIA SI GERMANIA.RUŞINE!!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: