În dispozitiv

Faptul că recent grupul de presă „România liberă” a fost nevoit să renunţe la doi membri din redacţia cotidianului (unul nou, altul vechi), să renunţe la tipărirea „Academiei Caţavencu” şi a încă unui periodic specializat a readus în atenţia unei minorităţi subiectul „moartea presei (scrise)”. Bunăoară, un pesimist (Radu Banciu, odinioară plecat din presa scrisă spre cea vorbită şi văzută), în acest context, presupune că ceea ce încă numim presă (tipărită, radio, tv) nu va rezista mai mult de 5 ani, în beneficiul internetului şi al dispozitivelor sale de recepţie (de la computerul care se aşază pe masă, la cel care se ţine în buzunar). De fapt, perspectiva nu-i tocmai nouă, ea presupunând ca o comunicare specializată să înlocuiască presa tradiţională; altfel spus, însemnând că îmi cunosc nevoile de informare, frecventez zilnic sau periodic, pe net, adresele emitenţilor preferaţi: bunăoară Guvernul, Partidul Meu, Partidul Lor, Primăria, Finanţele, Clubul Sportiv, Administraţia, Meteo, Cinematograful, Teatrul, Restaurantul etc. Care îmi transmit (în scris, audio şi audio-video) direct şi gratis ce vor ei să-mi transmită. Şi nu-i vorba că ar rămâne nişte ziarişti pe drumuri, că emitenţii respectivi vor avea şi ei nevoie de pălmaşi. Însă dincolo de „rezistenţa” unor inşi cu vârste între 40 şi plus 80 de ani (despre care se presupune că se adaptează dificil la nou), mai există şi presupunerea că, mai departe, unii emitenţi, destui!, s-ar vrea totuşi „moderaţi”, în sensul că ar resimţi ei anume nevoi, din raţiuni de „credibilitate”, să se exprime prin mijlocitori, semnatari de advertoriale, testimoniale etc. Şi-ar mai fi o variantă, tocmai aceea ca presa tradiţională, rămânând în dispozitiv, să se-ndepărteze de caterincă*, să revină la tradiţia autentică şi să genereze produse mediatice (inclusiv online!) elaborate cu meşteşug şi cu talent, spre a-şi menţine şi a-şi câştiga clienţi.

* Vorbă prin care s-a numit iniţial flaşneta ce emitea, invariabil, un lied nemţesc despre o „charmante Katharine” (potrivit „Rumänisch Deutsches Wörterbuch” de H. Tiktin)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI