Comportare onorantă şi promiţătoare a copiilor de la CSI Vatra Dornei

Duminică, 26 februarie, la Seiser Alm, Italia, s-a încheiat sezonul competiţional de sanie pe pistă naturală 2016 – 2017 cu ultima competiţie, Youth Games, un campionat mondial destinat copiilor. România a participat cu o echipă formată din două fete şi doi băieţi legitimaţi la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei. Maria Cristina Ciubotaru (13 ani), Ioana Ismană (13 ani), Cornel Alexandru Coca (12 ani) şi Petrică Pilug (13 ani), împreună cu jumătate din deja celebra echipă a României care a reuşit clasarea pe locul patru la campionatul mondial, respectiv profesorul Ciprian Tăzlăoanu şi maestrul saniei pe pistă naturală Adrian Filimon, au format echipa de sanie a României la FIL Youth’s Games. Deşi copiii au fost la prima participare într-o competiţie internaţională, rezultatele obţinute au fost foarte bune, ţinând cont de participarea foarte numeroasă, iar obţinerea unui loc în primii 10 din 116 concurenţi ne onorează şi ne asigură că sania pe pistă naturală are asigurată o pepinieră formată din copii valoroşi.

La final, după două zile de concurs, cu un singur antrenament oficial, cu o participare record de 116 sanieri din 10 ţări, Maria Cristina Ciubotaru a ocupat locul 10. Comportare onorantă şi promiţătoare au avut şi ceilalţi componenţi ai echipei României de sanie pe pistă naturală. Petrică Pilug a ocupat locul 15, Alexandru Coca a ocupat poziţia a 19-a, iar Ioana Ismană nu a mai putut luat startul în cursa finală din cauza unei entorse.

„Pentru toţi cei patru «nepoţi» este prima participare la o competiţie oficială internaţională, care, întâmplător, este Campionatul Mondial pentru copii 2017. Nu le-a fost uşor la o participare record de 116 sportivi din 10 ţări, numărul de sportivi care reprezintă o ţară nu a fost limitat, Italia fiind gazdă şi Austria venind cu un număr foarte mare de participanţi, aproape jumătate din numărul concurenţilor şi au ocupat primele 10 poziţii. Italia este o forţă, au multe pârtii de sanie naturală, fiecare pârtie are cel puţin un club în jurul ei şi este normal să vină cu un număr mare de sportivi de valoare şi la acest nivel”, ne-a declarat profesorul Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, club la care sunt legitimaţi şi cei patru copii.

Băieţii sunt din Poiana Negri, practică acest sport de patru ani, iar cele două fete sunt din Poiana Stampei, experienţa lor în sanie este de un an, dar promit „un parcurs” frumos în acest sport.

Drum lung şi cazare la zeci de kilometri de pârtie

Seiser Alm este o staţiune la 2100 m altitudine, un loc foarte bun pentru organizarea unei astfel de competiţii, dar şi cu costuri de cazare şi masă foarte mari. Din cauza preţurilor, lotul României a fost nevoit să facă naveta de la o distanţă destul de mare.

„Organizarea fost deosebită, au venit acasă încântaţi de festivitatea de deschidere, de competiţie şi de petrecerile organizate la nivelul lor de vârstă. Din păcate a fost deosebit de cald, pârtia a fost praf, au avut noroc că în noaptea de dinaintea ultimei zile de competiţie au fost minus 12 grade şi au mai putut repara cea s-a putut. Au fost anulate manşele de antrenament oficial din prima zi de competiţie, a fost o singură manşă sâmbătă dimineaţă şi s-a intrat direct în concurs, ceea ce a fost un dezavantaj pentru sportivii din alte ţări care nu cunoşteau pârtia.

A fost o problemă faptul că ei s-au antrenat pe o pârtie foarte bună, la Vatra Dornei, pe gheaţă tare, iar la concurs condiţiile s-au schimbat, este exact cum am păţit cu seniorii la campionatul mondial de la începutul lunii februarie. Nu este periculos, dar la cea mai mică greşeală nu te clasezi aşa cum meriţi, aşa cum s-a întâmplat cu Ioana Ismană.

Pentru sanierii români a fost prima participare internaţională, au avut emoţii, a fost un drum istovitor, a fost primul contact cu lumea bună a saniei. Competiţia s-a desfăşurat în localitatea de baştină a lui Patrick Pigenter, multiplu campion mondial în acest sport. Patrick a onorat din plin competiţia, a făcut tot ce e nevoie pentru promovarea localităţii lui, a saniei pe pistă naturală, el fiind cel mai mare susţinător al acestei discipline ca sport olimpic”, a precizat Octavian Pungovschi.

Sezon bun pentru sania românească

Octavian Pungosvschi a precizat că sezonul 2016 – 2017 a fost unul bun pentru sania românească. Lipsa resurselor financiare, dar şi faptul că sportivii seniori sunt nevoiţi să lucreze, iar sportul să fie o pasiune pentru care nu sunt remuneraţi a făcut ca România să nu participe decât la o etapă de Cupă Mondială, lotul de bază axându-se, după perioada sărbătorilor de iarnă, pe pregătirile pentru Campionatul Mondial de Sanie găzduit de Vatra Dornei. Un mare avantaj pentru seniorii dorneni ajunşi la un anumit grad de experienţă internaţională ar fi introducerea saniei pe pistă naturală ca sport olimpic.

Lipsa a doi sportivi cu experienţă din lotul de bază a îndepărtat România de podium la ultima etapă de Cupă Mondială, de la Umhausen.

„Fiecare piesă dezlipită din echipa României se răsfrânge direct în obţinerea unui rezultat de valoare. Faptul că Anişoara Hutopilă şi Bogdan Moroşan nu au mai evoluat la etapa finală de la Umhausen ne-a îndepărtat de podium. Cu un echipaj de dublu improvizat şi cu doi juniori în echipă, locul VII este chiar merituos.

După ce ai ajuns pe locul 4 în lume nu te mai mulţumeşti cu participarea. Trebuie făcut mult mai mult pentru ca această formulă să nu se destrame fiindcă altfel vor trece mulţi ani până vom reveni în această poziţie fantastică”, a precizat Octavian Pungovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: