Fundaţia Egger investeşte în educaţia juridică a peste 4.500 de liceeni

Proiectul „Educaţie Juridică pentru Liceeni” a debutat în ultima săptămână a lunii octombrie, la cele trei licee din Rădăuţi şi la cel din Vicovu de Sus.

Potrivit unui comunicat al companiei austriece, în doar cinci săptămâni, peste 2.100 de liceeni au asistat şi au participat la dezbaterile despre drepturile şi obligaţiile pe care le au ca adolescenţi şi ca viitori cetăţeni responsabili sau despre cum funcţionează statul.

Discuţiile au fost moderate de către tineri jurişti din Rădăuţi sau studenţi ai Asociaţiei Studenţilor la Drept din Iaşi (ASD UAIC), dar şi din cadrul ELSA Suceava (Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept), coordonaţi de către Luca Ciubotaru, absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în calitate de manager de proiect, cel care a propus proiectul Fundaţiei Egger, ca membru al Consiliului Consultativ al Fundaţiei. Aceştia au distribuit elevilor manualul realizat de judecătorul Cristi Danileţ, asociaţiile Liderjust şi Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), tipărit special pentru educaţia juridică a tinerilor.

Prima etapă de implementare a proiectului de educaţie juridică s-a bucurat de un real succes. Temele abordate au fost dintre cele mai diverse, de la răspunderea penală a minorului, drepturile şi obligaţiile acestuia, libertate de exprimare, viaţa privată, comportamentul în social-media, aspecte de educaţie electorală sau de educaţie civică, toate noţiunile fiind explicate prin prisma cadrului legal din România şi a legislaţiei actuale.

Până la finalul lunii noiembrie, toţi cei 925 de elevi ai Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi au participat la manifestările dedicate lor. Astfel, a fost posibilă realizarea unui procentaj de 100% în ceea ce priveşte acoperirea discuţiilor cu liceenii şi distribuţia unui număr de peste 950 de manuale. În paralel, la Colegiul „Andronic Motrescu”, voluntarii au reuşit să discute cu elevii din 32 de clase; până în prezent fiind distribuite peste 750 de manuale. La Colegiul Tehnic din Rădăuţi au participat până acum elevi din opt clase, iar 170 de tineri au primit materialele tipărite. 350 de elevi de la Colegiul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus au participat până acum la întâlnirile despre educaţie juridică organizate împreună cu studenţii la drept.

A doua etapă a proiectului va începe în primăvara anului 2017, urmând să fie finalizat până la încheierea anului şcolar.

4.600 de manuale şi o variantă disponibilă online pe site-ul Fundaţiei Egger

Fundaţia Egger a sprijinit tipărirea a 4.600 de exemplare, manuale ce sunt distribuite elevilor, dar şi bibliotecilor liceelor, fiecare primind câte 20 de bucăţi pentru fondul de carte. Mai mult, Manualul de Educaţie Juridică pentru Liceeni poate fi descărcat în varianta PDF de site-ul Fundaţiei Egger, din secţiunea Mass Media sau direct de pe linkul următor: http://www.fundatiaegger.ro/site/assets/files/1020/manual_ educatie_juridica_egger_web.pdf

Luca Ciubotaru, în calitate de manager de proiect, se declară foarte mulţumit de implementarea primei etape a proiectului: „Mi-am dorit ca acest proiect propus să aducă un plus de informaţie de care tinerii din zona Rădăuţi cu siguranţă vor avea nevoie. Sesiunile de educaţie juridică transmit noţiuni esenţiale pentru viitori tineri ancoraţi în realitate, care-şi cunosc drepturile şi care sunt pregătiţi să treacă în etape noi ale vieţii lor.

Sunt noţiuni care explică într-un limbaj comun realităţi zilnice, din viaţa fiecăruia dintre noi, de la aspecte care ţin de protecţia consumatorului, la interacţiunea cu instituţii publice sau la ce consecinţe pot aduce anumite comportamente, din punct de vedere juridic. Efectele acestei investiţii se vor vedea peste ani, o societate educată este o societate puternică”.

Aproximativ 4.500 de liceeni (faţă de 2.500 planificaţi iniţial) vor primi, ca suport tipărit, un Manual de Educaţie Juridică, împărţit în 15 capitole, ce oferă, printre altele, informaţii complete privind educaţia civică conţinând chiar şi elemente necesare pentru orientarea profesională.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI