Un luptător, la 60 de ani

Mâine mergem la vot. Cum mersul lucrurilor în ţară depinde de cei pe care-i vom alege, este clar că trebuie să mergem la urne. Să avem astfel mai apoi dreptul, dacă lucrurile merg în continuare prost, să le mulţumim printre dinţi…

Mâine însă este o zi specială pentru prietenul nostru de la Cernăuţi, Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului românesc de acolo cu cea mai largă răspândire – „Zorile Bucovinei”. Împlineşte omul 60 de ani, o vârstă la care bilanţul profesional ar trebui să încununeze o existenţă. Ceea ce se întâmplă şi în cazul prietenului nostru, membru al unui colectiv profesional adunând cândva toate numele grele ale jurnalisticii nord-bucovinene. Care s-au risipit. Fie din motive de vârstă, fie din descoperirea unor alte zări. Au rămas acest mohican şi colectivul său să conducă nava cu numele „Zorile Bucovinei” în ape fie agitate de furtuni, fie din ce în ce mai împuţinate de puteri ostile.

Un luptător tenace fiind, Nicolae Toma să îndârjeşte să scoată ziarul deopotrivă pentru că acesta adună în istoria sa scrisul unor mari condeie româneşti de acolo şi pentru că acesta încă este portavocea românimii din nordul Bucovinei.

Între demersurile sale pentru găsirea surselor de finanţare a editării ziarului (un ziar nu trăieşte doar din vânzarea sa), el a accesat, prin departamentul de specialitate al Guvernului României, fonduri utilizate pentru tipărirea publicaţiei. Anul trecut ideea a funcţionat. Anul aceste, deşi programul lor a fost de mult aprobat, „Zorile Bucovinei” nu a văzut, abia acum cam două săptămâni, decât o parte din suma aprobată, oricum mai mică decât cea de anul trecut. Şi astfel a putut fi plătită parţial datoria către tipografie, cea care urma deja să ia decizia de a nu mai tipări ziarul şi care fusese plătită, până a se primi partea din banii asiguraţi de guvernul nostru, cu bani împrumutaţi de Nicolae Toma de la bancă.

Nicolae Toma scoate ziarul românesc din Nordul Bucovinei cu cel mai mare tiraj. Bătălia de a-l ţine pe piaţă merită respectul românilor nord-bucovineni care, în pofida greutăţilor de zi cu zi, pot pune mai cu nădejde umărul la fiinţarea publicaţiei cu cea mai mare tradiţie românească în regiunea Cernăuţi. Guvernul României, cu poticneli, e drept, iată pune umărul…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: