Conform primarului Ion Lungu

Mai multe măsuri ale Guvernului afectează încălzirea centralizată din municipiul Suceava

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că mai multe măsuri ale guvernului actual afectează încălzirea centralizată a municipiului Suceava, una fiind legată de diminuarea certificatelor verzi primite de centrala termică a Bioenergy, alta fiind cea prin care s-a renunţat la regulamentul prin care oraşele cu centrale termice ce folosesc resurse regenerabile pot accesa fonduri special destinate pentru modernizarea sistemului de transport şi distribuţie, dar şi că municipalitatea suceveană trebuie să returneze 8,3 milioane de lei care trebuia să fie folosiţi pentru modernizarea unor puncte termice, dar care au fost alocaţi prea târziu de Guvern.

Ion Lungu a explicat într-o conferinţă de presă că, în ceea ce priveşte certificatele verzi pe care se baza centrala Bioenergy, numărul acestora s-a diminuat în condiţiile în care ministrul mediului a emis în luna august un ordin prin care lemnul de foc şi deşeurile silvice au fost excluse din biomasa certificabilă.

Primarul a spus că încă din luna august a făcut demersuri, împreună cu Bioenergy, la Ministerul Mediului pentru modificarea acestui ordin de ministru, arătând că de la prevederile stabilite să fie excluse centralele care folosesc biomasa la încălzirea populaţiei în sistem centralizat.

Lungu şi-a exprimat încrederea că situaţia se va reglementa, astfel încât Bioenergy să nu funcţioneze doar în pierdere.

Mai mult, primarul a declarat că preţul de 116 lei pe gigacalorie cu care Bioenergy livrează agentul termic la gardul centralei va rămâne neschimbat până în data de 9 noiembrie 2018, el arătând că acest preţ va fi menţinut chiar dacă ANRE nu-l va accepta, urmând ca Bionergy să suporte diferenţa.

Ion Lungu a mai spus că o altă decizie a actualului guvern care afectează sistemul de termoficare centralizat din municipiu a fost cea prin care a fost modificat un regulament prin care se alocă fonduri europene pentru modernizarea sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic.

Astfel, în acordul cadru, s-a alocat iniţial o sumă de 200 de milioane de euro pentru proiecte de modernizare a sistemului de transport şi distribuţie din oraşe ale căror centrale folosesc resurse regenerabile, iar, potrivit primarului, municipiul Suceava ar fi putut accesa, fără probleme, 50-70 de milioane de euro, având cea mai modernă şi performantă centrală termică ce foloseşte resurse regenerabile.

Ulterior, actualul guvern a decis ca fondurile să fie alocate pentru toate oraşele din ţară, indiferent de modul de producere a energiei termice, iar în acest fel va exista o competiţie foarte mare pentru obţinerea de fonduri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: