Expoziţia „Copilăria părinţilor noştri”, la Muzeul Bucovinei

> Un concept bazat pe discuţiile tinerilor cu bunicii şi părinţii

Muzeul Bucovinei aduce în faţa vizitatorilor expoziţia „Copilăria părinţilor noştri”, realizată cu obiecte de pe vremea comunismului, cu dublul scop, de reamintire, pentru cei care au trăit acea epocă, şi de documentare, pentru copiii de azi.

Fiind un eveniment organizat de Muzeul Bucovinei, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii şi Asociaţia Patrimoniu pentru Comunitate, la vernisajul organizat ieri, alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Niţă, şi de directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, dr. Ion Mareş, s-au aflat reprezentantul celor două instituţii ieşene menţionate, Iulian Pruteanu, elevi de la Iaşi şi Suceava, corala de tineret Axios.

La începutul vernisajului, pentru a ne introduce în atmosfera acelui timp, grupul Axios a interpretat două cântece patriotice specifice.

Directorul Mareş a precizat că obiectele din acele vremuri au fost destul de greu de găsit şi de adunat, dar este important că au ajuns acum în faţa tinerilor care le ştiu doar din relatările părinţilor.

Prof. Iulian Pruteanu a transmis asistenţei de la Suceava „salutul prietenos” al directorului Muzeului Literaturii din Iaşi, Dan Lungu, şi spus că Asociaţia Patrimoniu pentru Comunitate are rolul de a ajuta activitatea muzeistică prin proiecte dedicate comunităţii. El a spus că expoziţia „Copilăria părinţilor noştri” s-a născut din necesitatea realizării la Iaşi a unui muzeu al comunismului, iar tinerii de acolo au fost foarte receptivi să se implice: „Practic, discuţiile cu bunicii şi părinţii care au trăit în perioada comunistă au fost definitorii atât în ce priveşte conceptul expoziţiei, cât şi în promovarea ei şi realizarea ghidajului”. El a adăugat că acest tip de expoziţie interactivă şi experiment, realizată de elevi, „are scopul de a revitaliza spaţiul muzeal, de a-l transforma într-un spaţiu viu, de a reconstrui memoria şi, de ce nu, de a rescrie istoria”. „Suntem într-un moment în care încercăm să resemnificăm cumva istoria recentă a României, iar acest tip de iniţiativă nu face decât să readucă în prim-plan anii din perioada comunistă, ani pe care, dacă-i scuturăm de ideologie, practic nu ne reprezintă decât pe noi, în cazul de faţă pe părinţii noştri”.

În expoziţia de la Muzeul de istorie sunt prezentate de la obiecte de şcoală – uniforme, cravate de pionier, carnete de note etc., la obiecte din spaţiul familial – începând de la borcănele de iaurt şi sifoane până la bigudiuri metalice, precum şi obiecte care redescriu societatea de atunci. Expoziţia a fost inaugurată la Iaşi în anul 2014, a fost itinerată în anul următor la Botoşani şi Istanbul, iar la anul se doreşte prezentarea ei în Republica Moldova.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: