Mii de suceveni au urmărit parada militară

 Mii de suceveni au luat parte, joi, începând cu ora 11, la manifestările dedicate Zilei naţionale a României, din faţa Palatului Administrativ din Suceava, acestea debutând cu intonarea Imnului naţional, interpretat de solista de muzică populară Andreea Chiseliţă şi cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi. Au urmat ceremonia de depunere de coroane la monumentul „Bucovina înaripată” din „Parcul drapelelor”, precum şi alocuţiunile ţinute de Constantin Harasim, prefectul de Suceava, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean şi Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care au urat „La mulţi ani!” celor prezenţi, de la copii, până la vârstnici. „Actul istoric de la 1 Decembrie 1918 reprezintă Sărbătoarea de suflet a noastră. În această zi trebuie să privim cu încredere unii către alţii, să devenim un popor puternic şi responsabil”, a subliniat Constantin Harasim. Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, a reamintit că zilele trecute a fost sărbătorită şi Ziua Bucovinei, considerând că despre aceasta s-a vorbit prea puţin la nivel naţional. Şeful administraţiei judeţene a opinat că în 1918, pe 28 noiembrie, Bucovina se unea cu ţara, înaintaşii acestor locuri „dând semnalul Marii Uniri – alături de Basarabia, în martie 1918 -, lucruri cu care trebuie să ne mândrim”. Flutur a spus că pe 1 Decembrie, de Ziua naţională, românii trebuie să se gândească mai mult decât oricând la unitate. „De 27 de ani am câştigat libertatea şi democraţia, de 10 ani suntem membri ai Uniunii Europene. Cred că avem obligaţia, noi, cei care au venit pe un vot al populaţiei, să facem mai mult pentru dumneavoastră”, s-a adresat mulţimii Gheorghe Flutur. Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a spus că pe 1 Decembrie tuturor le revine obligaţia să cinstească pe cei care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului românesc. Lungu a făcut referire şi la apropiată celebrare a Centenarului Marii Uniri, în 2018. „Trebuie să pregătim România pentru viitorul secol, să facă faţă noilor provocări. Eu, ca primar, voi face orice ca să avem un oraş prosper, într-o Românie unită, o Românie prosperă, o Românie puternică”, a precizat Ion Lungu.

Manifestările s-au încheiat cu parada militară, din grupul oficialităţilor cărora li s-a prezentat onorul făcând parte inclusiv actuali parlamentari, cât şi candidaţii pentru un nou fotoliu în Parlamentul României, indiferent de culoarea politică. Prin faţa acestora au defilat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, Centrului de Instrucţie Jandarmi Fălticeni şi Direcţiei Judeţene de Informaţii, parada durând doar 8 minute, mai puţin decât în anii anteriori. De la ora 13, sucevenii au putut urmări un spectacol de cântece şi dansuri populare, pe scena Casei Culturii evoluând Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: