În cadrul proiectului de înfiinţare a Centrului Nord-Est Carpatic de Epilepsie de la SJU

Neurochirurgul Anatoli Buzdugan şi epileptologul Ana Miron au participat la un stagiu de specializare în Germania

În cadrul proiectului de înfiinţare a Centrului Nord-Est Carpatic de Epilepsie de la Spitalul Judeţean Suceava, şeful compartimentului Neurochirurgie, dr. Anatoli Buzdugan, şi medicul specialist epileptolog, dr. Ana Miron, au participat la un stagiu de specializare, de două săptămâni, la clinica Knapschaftskrankenhaus Bochum, partener în acest proiect. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, cei doi specialişti care vor face parte din echipa care va lucra la centrul menţionat au spus că au participat activ la evaluările prechirurgicale ale pacienţilor cu epilepsie farmacorezistentă, iar dr. Buzdugan a asistat la intervenţii chirurgicale realizate pe aceşti pacienţi. “Stagiul de specializare a fost binevenit, sunt primii paşi, orice lucru se învaţă. Epileptologia e o ştiinţă aparte, extrem de complexă, are multe etape, începând de la identificarea pacienţilor cu epilepsie farmacorezistentă, care se face la nivel de medic de familie. Acesta dirijează pacientul spre ambulatoriul de specialitate, la medicul specialist. Fie că este neurolog pentru adulţi sau neurolog pediatru, acesta va decide, prin evaluare, dacă e posibilă la cabinet evaluarea cu echipamente de electroencefalografie care îşi au utilitatea de informare şi stabilire a unui diagnostic preventiv. După care, în cazul în care se stabileşte că este o epilepsie farmacorezistentă, pacientul este dirijat către un centru specializat, cum este cel care se va dezvolta la SJU”, a explicat dr. Buzdugan. El a precizat că tratamentul invaziv chirurgical la aceşti pacienţi îi poate lipsi de crize epileptice, dar nu toţi pacienţii cu epilepsie sunt candidaţi pentru tratament chirurgical, menţionând că, la nivel naţional, aproximativ 350-400 de pacienţi ar trebui operaţi ca să nu mai aibă crize. Medicul neurochirurg a mai spus că evaluarea pacientului cu epilepsie este extrem de complexă, iar finalitatea este intervenţia chirurgicală, care presupune mai multe tipuri de operaţii, care au ca scop final rezecţia focarului epileptogen. “Până în momentul de faţă şi datorită stagiului efectuat în Germania am făcut cunoştinţă cu toate echipamentele necesare actului chirurgical şi funcţionarea lor în practică. Echipamentele necesare pentru evaluarea pacientului sunt electroencefalografe, care sunt net superioare tuturor echipamentelor folosite în ambulatoriul de specialitate, şi care presupun o monitorizare video permanentă a pacientului cu epilepsie, în vederea înregistrării electrofiziologice a crizelor care se produc. Sunt lucruri pe care le vom putea implementa şi la SJU, dar trebuie să fim conştienţi că vom face acest lucru pas cu pas. Facem apel şi la specialiştii din judeţ care vor putea, în viitor, să dirijeze pacienţii spre noi pentru o evaluare mult mai complexă, care va avea ca scop determinarea candidaţilor pentru tratamentul chirurgical”.

Dr. Ana Miron: “Este foarte important să intervenim şi chirurgical, fiindcă atunci salvăm într-adevăr o viaţă”

La rândul său, medicul specialist epileptolog dr. Ana Miron a informat că, potrivit statisticilor OMS, în România sunt luaţi în evidenţele medicilor în jur de 200.000 de pacienţi cu epilepsie (dar în realitate ar fi mult mai mulţi), iar o treime din aceşti pacienţi continuă să prezinte crize, în ciuda unui tratament cu mai multe antiepileptice. “Aceasta este categoria farmacorezistentă, iar dacă a eşuat controlul crizelor soluţia este evaluarea în vederea stabilirii eligibilităţii pentru chirurgia epilepsiei. Din 10 pacienţi, trei nu-şi pot controla afecţiunea, deoarece sunt rezistenţi la toate antiepilepticele. În această situaţie ei sunt direcţionaţi pentru spitalizare, pentru a putea fi evaluaţi prechirurgical şi a se vedea dacă sunt candidaţi pentru chirurgia epilepsiei sau nu. În următoarea etapă, pacienţii care ar putea să ajungă la chirurgia epilepsiei ar fi doar unul din trei”, a declarat dr. Ana Miron. Ea a accentuat asupra importanţei intervenţiei chirurgicale la unii dintre aceşti pacienţi: “Este foarte important să intervenim şi chirurgical, fiindcă atunci salvăm într-adevăr o viaţă. Dacă nu intervenim, avem un declin cognitiv, un declin motor, o stigmatizare în societate. Avem şi declin psihic, tulburări de comportament, deficit de atenţie, depresie, sinucideri. De la primul diagnostic, e important să intervenim chirurgical, pentru că atunci salvăm într-adevăr o viaţă”.

Dr. Anatoli Buzdugan: „Şi alte categorii de pacienţi neurochirurgicali vor putea beneficia de serviciile centrului“

Pentru realizarea acestui centru, conducerea SJU a stabilit deja lista pentru investiţia în aparatură, care include aparatura pentru evaluarea prechirurgicală, precum sistemele EEG monitoring, cu 64 şi 128 de canale, un sistem de neuronavigaţie brainplan, şi un RMN 3 Tesla, costurile totale cifrându-se la aproape un milion de euro.

dr. Anatoli Buzdugan

dr. Anatoli Buzdugan

În acest context, dr. Anatoli Buzdugan spune că utilitatea proiectului înfiinţării centrului Nord-Est Carpatic este mult mai largă, deoarece patologia care generează crize este mult mai largă: “Sunt foarte multe afecţiuni ale creierului care generează crize, focale sau generalizate, începând de la patologia tumorală cerebrală, patologia vasculară cerebrală şi alte anomalii de dezvoltare. Proiectul este într-adevăr pentru tratamentul chirurgical al epilepsiei, dar investiţia care se va face va permite dotarea cu echipamente precum cel de neuro-navigaţie, un sistem care permite localizarea exactă, intraoperatorie a focarului patologic, fie că este epileptogen, fie că este morfologic, tumoră cerebrală sau patologie vasculară. De investiţia respectivă vor beneficia şi alte categorii de pacienţi neurochirurgicali”.

Centrul Nord-Est Carpatic de Epilepsie de la Spitalul Judeţean Suceava va deveni funcţional din 2017 şi este extrem de benefic, întrucât doar la Bucureşti mai există un centru pentru chirurgia pacienţilor cu epilepsie. Totodată, specialiştii de la clinica parteneră din Germania sunt foarte deschişi la colaborare şi gata să vină să opereze la Suceava, a spus dr. Ana Miron: “Suntem deschişi pentru o colaborare cu toate centrele de epilepsie din ţară, deoarece vom promova şi vom asigura o etapă de evaluare superioară în cazul acestei patologii severe”, a spus ea.

Centrul Nord-Est Carpatic de Epilepsie de la Spitalul Judeţean Suceava va oferi mai multă vizibilitate judeţului Suceava în zona de nord-est a României, în regiunea Europei Centrale şi Est-Carpatice, iar pacienţii cu epilepsie vor avea şansa unui tratament de ultimă oră. În acest proiect, SJU are ca partener unul dintre cele mai vizibile centre de epilepsie din Germania, Departamentul Ruhr-Epileptologie, Bochum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: