Mâzgălirea chipului unui politician costă până la 4.500 lei

 Lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne, respectiv poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului din judeţul Suceava sunt mobilizaţi în aceste zile într-o acţiune privind corectitudinea la vot la alegerile generale din 11 decembrie.

Ieri, 23 noiembrie, zeci de persoane au primit materiale de informare şi au purtat discuţii privind faptele ilegale prevăzute în legislaţie electorală şi pedepsele aplicabile.

Practic, poliţiştii au reluat în faţa cetăţenilor ABC-ul alegerilor electorale, respectiv cine are drept de vot, cum se votează şi care sunt contravenţiile electorale pentru care sunt pedepsiţi alegătorii, dar şi de candidaţii implicaţi în alegeri.

Un comunicat al IPJ Suceava reaminteşte câteva dintre prevederile Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cum ar fi:

Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor, la sediile secţiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidaţi, se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite, se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Potrivit Codului Penal, oferirea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: