Din Parcul Şipote şi de pe versantul Zamca

Primăria Suceava are şanse să se aleagă cu 161 ha de pădure

> Autorităţile locale vor cere parlamentarilor liberali să promoveze un proiect de lege în acest sens, primarul Ion Lungu făcând apel la ceilalţi parlamentari suceveni să sprijine demersul > „Sunt anumite iniţiative în spaţiul public, dar acestea nu au nicio şansă de izbândă atât timp cât nu este aprobată o HCL prin care se solicită transferarea acestor păduri” arată edilul-şef

Primăria Suceava cere transferarea a 55,58 ha de pădure din zona Parcului Şipote, precum şi a 105,72 ha din Pădurea Zamca în patrimoniul public şi intravilanul municipiului, astfel încât reşedinţa de judeţ să atingă suprafaţa medie de spaţiu verde pe cap de locuitor stabilită prin lege. Deoarece acest din urmă indicator este sub cel prevăzut de reglementările în vigoare, adică de mai puţin de 26 mp de fiecare sucevean, Agenţia pentru Protecţia Mediului refuză să avizeze Planul Urbanistic General (PUG). În acest sens, la Prefectura Suceava au fost purtate discuţii cu oficialii Direcţiei Silvice, Gărzii Forestiere, Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, Consiliului Judeţean şi ai societăţii civile. Potrivit primarului Ion Lungu, pentru iniţierea demersurilor este necesară promovarea unui proiect de hotărâre de consiliu local prin care autorităţile publice sucevene să solicite transferul efectiv al celor 161,24 ha de pădure.

Primăria trebuie să dea o hotărâre de consiliu local, că doreşte aceste păduri. Sunt anumite iniţiative în spaţiul public – este în ordine –, dar acestea nu au nicio şansă de izbândă atât timp cât nu este aprobată o HCL prin care se solicită transferarea acestor păduri” a precizat Lungu. Edilul-şef spune că hotărârea cu pricina va fi înmânată parlamentarilor suceveni liberali, în vederea promovării unui proiect legislativ. Lungu face apel şi la parlamentarii celorlalte partide să susţină acest demers, astfel încât transferul amintit să devină posibil.

„Cu aceste suprafeţe de pădure vom avea circa 36 mp pe cap de locuitor în municipiul Suceava şi, astfel, vom îndeplini condiţia de avizare a PUG, cerută de Mediu” a explicat primarul.

Cu alt prilej, Ion Lungu informa că „într-un an de zile, acolo poate fi amenajată o zonă de agrement”. Aceasta, după ce, potrivit unei adrese a Direcţiei Silvice Suceava, 28,19 ha din zona Cetăţii de Scaun a Sucevei au fost clasificate drept pădure special amenajată în scop recreativ, respectiv „pădure-parc”. Ovidiu Donţu, senator PSD, a înaintat Senatului o iniţiativă legislativă potrivit căreia Parcul Şipote ar trece din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în cea a municipiului Suceava, cu titlu de pădure-parc, în scopul amenajării unei zone de agrement cu finanţare europeană nerambursabilă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: