Alegeri în SUA

Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite

trumpRepublicanul Donald Trump şochează întreaga lume şi devine noul preşedinte al Statelor Unite, conform estimărilor agenţiei Associated Press, citate  de DPA şi Reuters. Trump şi-a asigurat cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru a câştiga preşedinţia, învingând-o pe democrata Hillary Clinton, care era considerată favorită înaintea votului de marţi, potrivit agenţiilor de presă. Cursa electorală a fost mult mai strânsă decât au anticipat analiştii.

Odată ce a fost ales preşedinte al SUA, republicanul Donald Trump a lăsat la o parte obişnuitul său discurs incendiar şi a lansat americanilor un apel la unitate, după o campanie electorală dură, dar care i-a adus o victorie care a fost în opinia sa rezultatul unei „unei mari mişcări” impulsionate de milioane de oameni „care îşi iubesc ţara” consemnează agenţia EFE. „Acum este momentul ca SUA să închidă rănile diviziunii”, a spus el prima sa intervenţie după anunţarea victoriei.

 Înconjurat de familia sa pe scena amenajată într-un hotel din centrul New York-ului, noul preşedinte a vorbit frumos despre rivala sa, democrata Hillary Clinton, căreia i-a mulţumit că şi-a recunoscut înfrângerea şi a felicitat-o pentru activitatea intensă din campania electorală şi pentru întreaga ei carieră. „Hillary a muncit mult şi din greu (…) şi îi datorăm o mare gratitudine pentru serviciile pe care le-a adus ţării noastre (…) O spun foarte serios”, a continuat Trump.

El a evitat acum orice atac la adresa adversarilor politici şi nici nu a făcut referiri la propunerile sale care au stârnit controverse, cum au fost cele despre imigraţie şi ridicarea unui zid la graniţa cu Mexicul. A promis în schimb, pe un ton foarte prezidenţial, relaţii bune cu alte state şi că va fi preşedintele tuturor americanilor. „Le cer ideile şi ajutorul pentru a putea lucra împreună şi să ne unificăm ţara (…), să începem lucrarea urgentă de a ne reconstrui naţiunea şi să renaştem visul american”, a subliniat el, amintind de promisiunea sa că va reface infrastructura SUA şi va crea locuri de muncă, precum şi de sloganul său de campanie, „Să facem America Mare din nou” (Make America Great Again).

Încercând să explice victoria sa, Trump a apreciat că nu a ajuns la Casa Albă doar datorită unei campanii, ci datorită „unei mari mişcări” impulsionate de milioane de oameni „care îşi iubesc ţara şi doresc un viitor mai bun pentru ei şi familiile lor”. „Este o mişcare formată din americani de toate rasele, religiile, originile şi credinţele, care doresc şi speră că guvernul nostru va servi oamenii”, a conchis viitorul preşedinte al SUA.

Studenţi şi celebrităţi, în stradă după victoria lui Trump

Numeroase persoane au ieşit în stradă în mai multe oraşe din vestul Statelor Unite, miercuri dimineaţa, pentru a protesta împotriva victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, relatează DPA.

Scandând „Nu este preşedintele meu” şi „La dracu cu Donald Trump”, sute de studenţi şi de oponenţi ai lui Trump au protestat în oraşe precum Los Angeles, San Diego, Oakland şi Portland, conform relatărilor apărute în presă.  În videoclipurile postate pe reţelele de socializare se pot vedea demonstranţi aprinzând lumânări şi rachete de semnalizare şi dând foc steagului american.  În oraşul universitar Berkeley, din San Francisco Bay Area, un protestatar a fost lovit grav de o maşină atunci când mulţimea a ajuns pe o autostradă, potrivit San Francisco Chronicle.

La New York, Lady Gaga, una dintre personalităţile care au susţinut-o puternic în campanie pe Hillary Clinton, a protestat în faţa Turnului Trump. Vedeta pop a postat pe Instagram o fotografie alb-negru în care apare pe un camion de salubrizare, purtând o pancartă pe care scrie „Love trumps hate”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: