Pe parcursul lunii noiembrie

Muzeul Bucovinei aduce Sucevei patru manifestări incluse în categoria eveniment

Muzeul Bucovinei aduce, în luna noiembrie, patru evenimente deosebite, primul fiind vernisajul expoziţiei retrospective de pictură şi tapiserie „Drum spre lumină”, al regretatei artiste Angela Pitaru Bolnavu, pe 10 noiembrie, de la ora 17. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că expoziţia va fi deschisă în galeria de sus a Muzeului de Istorie, până la 16 decembrie, şi va cuprinde 100 de lucrări, dintre care şapte sunt tapiserii.

„Aurul şi argintul antic al României”, cea mai importantă expoziţie care a ajuns până acum la Suceava

ursuAl doilea eveniment este expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, care va fi vernisată la data de 16 noiembrie, de la ora 11, fiind cea mai importantă expoziţie care a ajuns până acum la Suceava, a spus directorul Ursu. Este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în colaborare cu alte 32 de muzee din ţară. Emil Ursu a spus că expoziţia prezintă 1065 de piese din aur şi argint, într-o varietatea foarte mare, însemnând diferite bijuterii, monede, vase, care se încadrează cronologic între mileniul V î.H. şi secolul VII d.H. Sunt şi piese din Tezaurul de la Pietroasa – Cloşca cu puii de aur –, apoi brăţările dacice, coiful dacic de la Coţofeneşti. Muzeul Bucovinei participă cu zece piese din metal preţios, în expoziţia de faţă, deschisă prima dată la Bucureşti, apoi în 11 muzee din ţară, până la Suceava. La vernisaj va participa directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander.

La muzeul sucevean, expoziţia va fi prezentată în două săli, sala de pedagogie muzeală şi cea de conferinţe, deoarece a necesitat o suprafaţă de 300 mp, vitrinele fiind asigurate de Muzeul Naţional de Istorie a României. Dintre muzeele din ţară participante în expoziţie, directorul Muzeului Bucovinei a menţionat Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, cu foarte multe piese din aur şi argint din perioada La Tene şi din Epoca Romană, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, cu exponate din perioada dacilor liberi şi piese mai vechi din Epoca Bronzului; Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa din Olteniţa, cu piese din Neolitic, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, de la Cluj-Napoca – aplice, vase şi diverse bijuterii, Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa – piese din lumea greacă şi romană, Muzeul Naţional Secuiesc, de la Sf. Gheorghe – piese romane, Muzeul Naţional „Curtea Domnească” din Târgovişte, cu obiecte de la începutul Evului Mediu etc.

Expoziţia este însoţită de un catalog care va fi pus la vânzare la standul Muzeului de Istorie, cu prilejul vernisajului, la preţul de 95 lei.

Al treilea eveniment al lunii este expoziţia cu vânzare „Mineralia II”, care va fi deschisă la Muzeul de Ştiinţele Naturii, în perioada 18-20 noiembrie, şi va aduce în faţa publicului vizitator bijuterii şi alte obiecte din pietre semipreţioase. Ca la fiecare ediţie, expoziţia este realizată în colaborare cu cunoscutul geolog şi colecţionar Andrei Gorduza de la Baia Mare. „Propunem publicului sucevean, ca de obicei, piese deosebite. La Suceava există un public care iubeşte geologia şi care, de fiecare dată, este prezent la astfel de expoziţii” a spus Emil Ursu.

Medalia comemorativă „Karl Romstorfer”

În zilele de 28-29 noiembrie, Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare”, găzduieşte simpozioanele „Artă şi civilizaţie medievală” şi „Bucovina, file de istorie”, eveniment care marchează 98 de ani de la Unirea Bucovinei cu România. Sunt aşteptaţi circa 100 de cercetători din România, de la Suceava, Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Sibiu, Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, din Ucraina (Cernăuţi şi Kiev) şi Republica Moldova. Vor fi patru secţiuni: Istorie veche şi Arheologie, Ev mediu, Istorie modernă şi contemporană şi Conservare. Cu prilejul simpozioanelor va fi lansată medalia comemorativă „Karl Romstorfer”, la 100 de ani de la moartea acestui important arhitect austriac, căruia i se datorează începuturile lucrărilor de restaurare de la Cetatea de Scaun a Sucevei, săpăturile de la Mănăstirea Putna, o serie de restaurări, dintre care cele mai importante sunt la Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, acoperişul cu ţiglă colorată fiind creaţia lui Romstorfer; Biserica „Mirăuţi” şi, mai departe, Mănăstirea Neamţ.

„Arhitectul a avut o activitate importantă legată de Bucovina, motiv pentru care am considerat că avem o datorie morală, mai ales că Muzeul Bucovinei din Suceava i se datorează într-o anumită măsură, ştiut fiind faptul că primele colecţii au fost constituite din descoperirile făcute la Cetatea de Scaun a Sucevei cu ocazia cercetărilor începute în 1985” a precizat directorul Ursu.

Arhitectul Karl Romstorfer s-a născut la 17 martie 1854 şi a murit 24 septembrie 1916.

În deschiderea simpozioanelor, la Muzeul de Istorie va fi vernisată expoziţia permanentă Ion Nistor, considerat unul din „corifeii unirii Bucovinei cu România”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: