Minore cu uşor retard mintal, dintr-un centru de plasament din Suceava, folosite pentru prostituţie

 > Procurorii DIICOT Suceava fac cercetări într-un dosar privind exploatarea sexuală a 14 fete, dintre care jumătate sunt minore

Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au reuşi ieri destructurarea a patru grupuri infracţionale suspecte de trafic de persoane şi trafic de minori.

Ieri dimineaţă, susţinuţi şi de poliţişti de combatere a crimei organizate din Suceava şi Ploieşti, anchetatorii au desfăşurat 19 percheziţii domiciliare în cele două localităţi, 14 în judeţul Suceava, şapte în judeţul Prahova. Cu această ocazie, 23 de persoane – suspecţi şi martori – au fost aduse la audieri la sediul DIICOT Suceava.

Potrivit unui comunicat, cauza urmăreşte o activitate infracţională desfăşurată în perioada 2014-2016, timp în care membrii reţelelor sunt suspectaţi că au racolat şi exploatat sexual 14 tinere, dintre care şapte minore cu vârste între 14 şi 17 ani, pe care le-au obligat să se prostitueze pe raza judeţelor Suceava, Prahova, Buzău, dar şi în Atena (Grecia).

„Modul de operare a membrilor grupurilor infracţionale organizate a constat în identificarea unor minore sau majore aflate în situaţii dificile, cu experienţă de viaţă redusă (prezentau deficienţe mintale uşoare, fiind şcolarizate în cadrul unui centru şcolar de pe raza municipiului Suceava, fostă şcoală specială), provenite din centre de plasament sau din familii ce le asigurau un grad redus de ocrotire şi având o situaţie financiară precară” a transmis DIICOT Suceava.

 Dacă nu mai voiau să colaboreze, fetele erau agresate sau şantajate emoţional

Unele dintre fete erau amăgite cu un loc de muncă în străinătate, ca bone de exemplu. Altora li se propunea să practice prostituţia pentru câştiguri mari, imposibil de obţinut prin alte mijloace, banii obţinuţi astfel urmând să fie împărţiţi cu traficanţii.

 Cele care crâcneau sau aveau dubii asupra promisiunilor racolatorilor erau supuse destul de repede şi întoarse la treabă prin ameninţări, violenţe fizice şi verbale şi şantaj emoţional.

„Victimele acceptau propunerile, având în vedere lipsa unei alte variante, iar în măsura în care iniţial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau ameninţări verbale sau erau agresate fizic sau moral. De asemenea, pentru a întări convingerea victimelor, traficanţii au adoptat metoda «loverboy”, folosindu-se de ataşamentul emoţional al acestora pentru a le determina sau a le obliga să se prostitueze în folosul lor” au comunicat anchetatorii de crimă organizată suceveni.

La activităţi au participat luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău şi jandarmi.

Suportul de specialitate în acţiunile de ieri a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: