Protopopiatul Suceava I

Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava îşi sărbătoreşte patronul spiritual

Între bisericile creştine ridicate în Suceava medievală, Biserica ce poartă hramul „Sfântul Dumitru” este, fără îndoială, una dintre bijuteriile urbei noastre. Această ctitorie rareşiană (1534-1535) a fost şi a rămas un locaş de închinare ce, prin statură şi poziţionare, împlineşte profilul oraşului Suceava, atât din punct de vedere arhitectonic, cât mai ales spiritual.

În istoria sa centenară, în lupta cu degradarea materială inerentă trecerii timpului, Biserica „Sfântul Dumitru” a necesitat lucrări de întreţinere şi restaurare. La aceste vremuri de nevoie, Dumnezeu a rânduit ca în preajma bisericii să fie oameni de bine rânduiţi de Dumnezeu, la vreme potrivită, pentru a avea grijă de starea ei. Începând cu anul 1988, prin jertfa şi dăruirea unor asemenea oameni, s-au efectuat cele mai importante lucrări de restaurare a bisericii. Acestea au constat în restaurarea exterioară şi au continuat cu restaurarea picturilor murale interioare, care, sub negura veacurilor trecute, ascundeau o frumuseţe rară, astăzi scoasă la lumină.

Lucrările s-au finalizat în anul 2004, moment sărbătorit prin resfinţirea locaşului de cult sub binecuvântarea arhiereilor Î.P.S. Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, şi P.S. Ioachim Băcăoanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului, înconjuraţi de un însemnat sobor de preoţi şi diaconi.

Un minunat dar

În acest an, 2016, biserica noastră îşi celebrează după datină hramul, cinstind cum se cuvine pe ocrotitorul ei – Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. La această sărbătoare se adaugă şi bucuria sufletească marcată de împlinirea a 4 ani de la un moment providenţial în istoricul parohiei noastre, anume primirea unei reproduceri a icoanei făcătoare de minuni „Pantanassa” – Atotvindecătoarea, de la Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos.

În anul 2012, în ziua de 25 octombrie, la ceas de vecernie, parohia noastră a primit în dar această icoană făcătoare de minuni, care a fost adusă în biserică de părintele Nicolae Horga, parohul de atunci al bisericii, însoţit de cei prin efortul cărora a fost donată icoana: familia Ioan şi Iris-Elena Bulboacă, Ariana-Elena şi Alexia-Ioana.

Icoana Pantanassa a fost întâmpinată în sunetul clopotelor şi în culorile curcubeului apărut în mod providenţial pe cerul senin de Î.P.S. Pimen înconjurat de preoţi, oficialităţi şi de credincioşii devotaţi ai bisericii.

Numeroşi credincioşi au trecut atunci pragul bisericii noastre pentru a se închina icoanei Maicii Domnului Pantanassa, care a fost expusă pe un tetrapod special amenajat, iar apoi aşezată în faţa Sfântului Altar, unde Î.P.S. Pimen a citit „Acatistul Maicii Domnului Pantanassa”, continuat de către toţi preoţii prezenţi la eveniment. De asemenea, tot atunci, credincioşii parohiei s-au bucurat şi de faptul că Î.P.S Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a dăruit bisericii noastre părticele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, acestea fiind expuse spre închinare într-o raclă aflată în biserica noastră.

Un program liturgic îmbogăţit

Însă acest moment binecuvântat nu a rămas unul de care doar să ne aducem aminte cu drag, ci, prin slujirea dedicată a preoţilor bisericii noastre, pr. Nicoale Horga, pr. Mihai-Iulian Florea, pr. Justinian-Remus Cojocar şi pr. Adrian Duţuc, înconjuraţi de căldura sufletească energică a credincioşilor noştri, a dat frumoase roade liturgice, spirituale şi misionare.

În consecinţă, programul liturgic al Bisericii „Sfântul Dumitru” a fost îmbogăţit de frumoase slujbe ce îmbrăţişează icoana Maicii Domnului Pantanassa. Începând cu toamna anului 2012, în biserica noastră, în fiecare miercuri între orele 17.00 – 19.30, se săvârşeşte slujba de Sfinţire a Apei, Acatistul Maicii Domnului Pantanassa – Atotvindecătoare, urmat de Taina Sfântului Maslu. Mai mult, în fiecare dimineaţă de luni, marţi, miercuri şi joi, începând cu orele 9.30, se săvârşeşte slujba Acatistului Maicii Domnului Pantanassa, în genunchi, în faţa icoanei.

Activitate pastoral-misionar multiplă

Mai mult, biserica este implicată în viaţa pastoral-misionară, culturală, editorială, filantropică şi catehetică a parohiei prin numeroase activităţi, dintre care amintim:

– editarea unui Buletin Parohial bilunar de către pr. Adrian Duţuc în colaborare cu preoţii conslujitori şi cu unii credincioşi şi publicarea de către preoţii bisericii a mai multor articole în revista Candela (revista de cultură a ASR), cât şi în mai multe ziare locale;

– susţinerea (în biserică şi în casa de cultură) de concerte de colinde, atât de către parohie, cât şi de către Asociaţia Sf. Mitropolit Dosoftei;

– implicarea în marşul vieţii ţinut de militanţii pentru drepturile copiilor nenăscuţi;

– organizarea de excursii la mănăstiri pentru copiii care participă la cateheza săptămânală;

– participarea preoţilor la emisiuni religioase la postul „TV Plus” unde este moderator şi realizator al emisiunii „Iubi-te-voi Doamne” este pr. Justinian-Remus Cojocar, cât şi la postul TV „Intermedia” la emisiunile „Trepte spre lumină” şi „Oameni de succes”;

– publicarea de către Pr. Justinian Remus Cojocar (la Editura Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor) a cărţilor: „Biserica Sfântul Dumitru Suceava” (2009); „Turnul Clopotniţă – Biserica Sfântul Dumitru-Suceava” (2010); „Obiectele de valoare istorică-artistică şi odoarele Bisericii Sfântul Dumitru din Suceava” (2012), „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus, Pr. Nicolae Pentelescu” (2013).

– realizarea şi întreţinerea de către pr. Adrian Duţuc a website-ului parohial (www.sfantuldumitrusuceava.ro), cât şi a profilului de Facebook al parohiei (www.facebook.com/biserica.sfantuldumitru), ambele având un conţinut catehetic, misionar şi de informare, adresate mai ales credincioşilor tineri.

Un sfânt îndrăgit de români

Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul parohiei noastre, ne aduce an de an în minte şi în suflet pilda pe care a lăsat-o sfântul prin viaţa sa.

Sfântul Dimitrie era fiul conducătorului cetăţii Tesalonicului. A primit de la părinţii săi atât o educaţie înaltă, cât şi o credinţă şi formare creştină. După moartea părinţilor săi, tânărul Dimitrie primeşte funcţia de guvernator al oraşului Tesalonic de la împăratul Maximilian, care îl aprecia foarte mult. Însă, odată ajuns în funcţie, Dimitrie mărturiseşte credinţa creştină, deşi în întreg imperiul roman creştinismul era interzis prin lege.

La întoarcerea din campania militară contra sciţilor, Maximilian vine în Tesalonic pentru a-l convinge pe Dimitrie să renunţe la mărturisirea lui Hristos. Ştiind acest lucru, Dimitrie încredinţează toată averea sa credinciosului său slujitor pe nume Lup, pentru a fi ulterior împărţită celor nevoiaşi. Au urmat multe insistenţe din partea împăratului, dar Dimtrie nu a renunţat la credinţa creştină, motiv pentru care a fost întemniţat. Ca urmare a faptului că nu şi-a lepădat credinţa şi pentru că un luptător pe nume Nestor, având binecuvântarea Sfântului Dimitrie, învinge în luptele din arenă pe Lie, gladiatorul preferat al împăratului, sfântul este ucis în temniţă de către ostaşii imperiali, primind astfel mântuirea prin martiriu.

Rugăm pe bunul Dumnezeu ca viaţa acestui sfânt foarte îndrăgit de români să fie pentru fiecare din noi pildă de vieţuire şi mărturisire creştină. Generaţia noastră nu este chemată să moară pentru Hristos precum au făcut-o înaintaşii noştri, cel puţin nu în ţara noastră. Prigoana zilelor noastre, deocamdată, nu este precum atunci. Noi suntem chemaţi să trăim în Hristos, fiecare acolo unde este rânduit. Suntem chemaţi să mărturisim pe Hristos în primul rând prin viaţa noastră cât mai autentic creştină, deziderat spiritual ce se realizează printr-o participare cât mai atentă la viaţa Sfintei Biserici.

Pr. ADRIAN DUŢUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: