În Regiunea de Dezvoltare Nod-Est

Doar unu din zece antreprenori este interesat de fondurile europene nerambursabile

> La originea lipsei de „apetit” stau întârzierea deschiderii finanţărilor, cât şi semnalele descurajatoare lansate de autorităţile responsabile > O parte din creşterea economică se bazează pe infuzia de fonduri europene, neputând fi „disponibilizate 33 de milioane de euro din bugetul naţional” susţine Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR

florin-jianu Îngrijorător este că doar 10% dintre antreprenorii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est manifestă interes pentru atragerea de finanţare europeană nerambursabilă, fonduri care „ar trebui să se constituie în principalul motor dezvoltare al economiei” a declarat‚ la Suceava, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). „Atenţie, numai unu din zece întreprinzători consideră drept favorabilă sau ca o oportunitate obţinerea unui grant din fonduri europene, ceea ce ar trebui să fie un semnal foarte puternic trimis de către mediul de afaceri!” a punctat preşedintele CNIPMMR.

 Printre cauzele care stau la originea lipsei de „apetit” Florin Jianu a identificat „indisponibilitatea” acestor fonduri, la aproape 3 ani de la începerea noii programări europene 2014-2020 şi, pe de altă parte, semnalele descurajatoare pe care le lansează autorităţile publice. „Vedem din partea Ministerului Dezvoltării un anunţ conform căruia evaluarea pe Axa 2.1 pentru IMM este suspendată temporar, fără să ne dea o limită de timp. Or vedeţi cum este perceput un asemenea mesaj în rândul întreprinzătorilor, pentru care un proiect european este o necesitate şi care au nevoie să facă o investiţie astăzi. Să nu fie nevoiţi aştepte un an de zile, în care proiectul este aplicat, nu este evaluat şi se transmite că evaluarea este suspendată, însă nu se ştie până când. Nu trebuie să treacă 2-3 ani, iar implementarea să vină atunci când, probabil, nici nu mai este nevoie de acea investiţie” a reliefat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. El a ţinut să evidenţieze că o parte din creşterea economică se bazează pe infuzia de fonduri europene, accentuând că finanţările din fondurile structurale europene nerambursabile sunt o sursă nemaipomenită de capital. „Fondurile europene trebuie să fie resursa unei ţări. Nu vorbesc numai despre România, ci despre toate statele care beneficiază de fonduri de coeziune, neexistând alte surse pentru o aşa de mare infuzie de capital. Nu pot fi disponibilizate 33 de milioane de euro din bugetul naţional ori din ceea ce produce ţara, în perioada 2016-2020 sau până în 2023, dacă luăm în calcul şi regula n+3” a conchis Florin Jianu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI