Sucevencele cu antecedente de violenţă în familie învaţă să apeleze la ordinul de protecţie

 > În jumătate de an, instanţa a aprobat 17 cereri de acest fel > Doi bărbaţi s-au ales săptămâna trecută cu dosare penale pentru că au încălcat impunerile magistraţilor faţă de soţiile lor

 În primele şase luni ale anului 2016, au fost solicitate instanţelor 17 ordine de protecţie, toate cererile venind din partea unor femei aflate în divorţ sau după divorţ ori în diferite stări conflictuale cu soţi, concubini, alte rude de sex masculin, femei care au încercat astfel să se protejeze de noi violenţe.

Numărul nu este mare, dar este în creştere, comparativ cu situaţia de anul trecut, când, în tot anul, doar 11 femei victime ale unor violenţe au avut iniţiativa de a solicita judecătorilor un astfel de document. E un semn că femeile în situaţii complicate învaţă, pentru siguranţa lor şi a copiilor lor, să se ajute de lege.

„La nivelul întregului judeţ au loc întâlniri cu cetăţenii, iar poliţiştii de proximitate şi poliţiştii de prevenire merg în familiile în care au fost înregistrate fapte de violenţă pentru a vorbi cu victimele şi a gestiona evoluţia ulterioară a situaţiilor conflictuale, dar şi pentru a promova ordinul de protecţie ca un instrument legislativ extrem de util în vederea prevenirii recidivei faptelor cu violenţă” a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisar-şef Ionuţ Epureanu.

În maxim 72 de ore, instanţa poate da afară din casă agresorul şi readuce în siguranţă victima

Potrivit Legii 217/2003 privind combaterea violenţei în familie, modificată în 2015, cererile pentru un ordin de protecţie se judecă foarte repede, în maxim 72 de ore de la depunerea solicitării, în camera de consiliu şi în prezenţa procurorilor.

„Conform legii, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie prin care să dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri, respectiv obligaţii sau interdicţii” a transmis reprezentantul Poliţiei Suceava.

Potrivit ordinului, agresorul poate fi evacuat temporar din locuinţă chiar dacă este proprietarul ei, mai importantă fiind viaţa şi sănătatea victimei. Documentul poate prevedea reintegrarea victimei şi a copiilor în locuinţa pe care poate au fost nevoiţi să o părăsească temporar şi obligaţia agresorului de a păstra o distanţă minimă, stabilită de instanţă, faţă de victimă, copiii acesteia sau un alt membru al familiei.

Două dosare penale pentru doi bărbaţi care au încălcat ordinul de protecţie

Odată obţinut ordinul, persoana vizată de interdicţii trebuie să respecte decizia judecătorului, altfel se trezeşte cu dosar penal sau poate intra după gratii. Potrivit legii, nerespectarea ordinului este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună, la un an.

Pentru conformitate, poliţiştii au luat măsuri săptămâna trecută împotriva a doi bărbaţi care au încălcat interdicţiile impuse de instanţă.

Pe 13 octombrie, un bărbat de 46 de ani, din Moara, faţă de care fosta lui soţie a obţinut ordin de protecţie, a fost reţinut şi băgat în arest. Cu o noapte înainte, el a intrat beat în casa familiei, manifestându-se violent. După ce a stat puţin la Secţia de Neuropsihiatrie de la Burdujeni a Spitalului Judeţean, pentru a i se potoli furiile şi a i se împrăştia alcoolul din cap, procurorul de caz a dispus confirmarea urmăririi penale faţă de bărbatul de 46 de ani pentru săvârşirea infracţiunii de „nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti”.

Pe 15 octombrie, s-a ales cu dosar penal şi un bărbat de 31 de ani din Vicovu de Sus, şi el ţinut departe de soţia lui de un ordin de protecţie. Acesta a urmărit-o cu maşina prin oraş, apoi a oprit lângă ea şi a jignit-o cum i-a venit la gură. S-a ales la rândul său cu dosar penal pentru „nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti” şi „violenţă în familie”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI