Beţia muncii

Foarte pe scurt, un „workaholic” ar fi (pentru nord-americani şi europeni) un ins care munceşte compulsiv, mânat de o bizară energie interioară, de o obsesie pe care nici el n-o pricepe. Sau, cum zice un dicţionar neoficial de pe net, persoană dependentă de muncă precum alcoolicul de băutură. La japonezi, această realitate s-ar tălmăci prin „karôshi”. Dar, de fapt, japonezii au şi o străveche/ perenă cultură a muncii forţate, până la extenuare şi moarte; aşadar, în ce-i priveşte, se impune a se disocia clar situaţiile determinate pulsional şi cele impuse cu sila, fie şi prin mijloace doar aparent moderne. Astfel s-ar putea spune că workalolismul ar fi o cauză, iar karôshi este un efect. Să nu avem pretenţia ca dicţionarele noastre (dincolo de cele strict specializate) să cuprindă încă astfel de termeni, oricum destul de noi. Însă limba română păstrează, de pildă, expresia „a munci pe brânci”, pare-se o contragere din „a munci până la a cădea pe/ în brânci”, adică a roboti (nu doar ca un robot, ci obligat de un stăpân ca cei medievali) până la epuizare.

Dacă cele de mai sus vă par cumva complicate, o tragică exemplificare iată că vine la aproximativ o săptămână de la o alta. În România, încă o femeie a murit istovită, la locul de muncă. Să presupunem că nu era workaholică, ci doar osândită să nu aibă de ales. De fapt, şi ea, a decedat, pur şi simplu, de inimă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI