Fundaţia Egger investeşte în comunitatea locală

> Primul ONG al companiei este dezvoltat în România

Unul dintre cei mai noi actanţi din sfera organizaţiilor non-guvernamentale cu obârşii locale este Fundaţia Egger, entitate ale cărei proiecte vizează, preponderent, interacţiunea cu comunitatea locală din regiunea fabricii Egger din Rădăuţi, dar nu numai.

Fundaţia îşi propune, aşa după cum ni se precizează într-un comunicat de presă, identificarea necesităţilor reale ale comunităţilor locale şi implementarea proiectelor durabile pentru grupurile ţintă, cu obiectivul de a „îmbunătăţi condiţiile de trai, sănătate, educaţie şi cultură ale comunităţilor locale şi de a furniza beneficii suplimentare în regiunea fabricii Egger din Rădăuţi”. Bugetul anual al fundaţiei este de 450.000 lei (aprox. 100.000 euro).

Activitatea fundaţiei este coordonată de membrii Consiliului Director care aprobă propunerile de proiect, precum şi bugetele anuale aferente. Din Consiliul Director al fundaţiei fac parte Ioan Banciu, director Divizie Tehnic-Producţie Egger Europa de Est (preşedinte), precum şi trei angajaţi ai fabricii Egger din Rădăuţi: Decebal Bădescu, director comercial (membru), Leonard Curcumelis, director financiar-administrativ (membru) şi Lucian Barbacaru – comunicare şi relaţii publice (secretar şi coordonator voluntari).

Primele proiecte în curs de implementare reprezintă concretizarea ideilor membrilor Consiliului Consultativ al Fundaţiei Egger, organ ce include membri onorifici, specialişti şi reprezentanţi de frunte ai comunităţilor locale din domenii diverse, astfel: prof. dr. ing. Adrian Graur, Luca Ciubotaru, consilier în cadrul Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Corneliu Dediu, director Crucea Roşie Română, Filiala Suceava şi Corneliu Cîrdeiu, jurnalist.

„Suntem foarte încântaţi de faptul că persoanele nominalizate au fost de acord să ia parte la acest proiect, contribuţia lor fiind esenţială pentru noi. Consiliul Consultativ propune Consiliului de Director idei de proiecte cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de trai, sănătate, educaţie şi cultură în regiunea în care ne desfăşurăm activitatea”, precizează Ioan Banciu, preşedintele Fundaţiei Egger.

Unul dintre proiecte vizează achiziţia de echipamente moderne şi de ultimă generaţie pentru laboratoarele de fizică a cinci licee (CN „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, CN „Ştefan cel Mare” Suceava, CN „Dragoş-Vodă” Câmpulung Moldovenesc, CN „Nicu Gane” Fălticeni şi Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei). Fiecare set este identic şi este compus din surse de alimentare, galvanometru, modul pentru fizică moleculară şi căldură, cutie laser optic, modul pentru electricitate şi magnetism, modul pentru mecanică şi acustică, un set de instrumente pentru spectrul magnetic, un tub catodic şi un multimetru analogic. Fiecare kit are o valoare aproximativă de 22.500 lei (aprox. 5.000 euro), iar cea mai mare parte a echipamentelor a fost distribuită în luna septembrie, înainte de începerea anului şcolar. Prima etapă a proiectului promovat de Adrian Graur se apropie de valoarea totală de 112.500 lei (aprox. 25.000 euro).

Sprijinirea dezvoltării şi educaţiei non-formale a tinerilor în cadrul celor patru licee din Rădăuţi şi Vicovul de Sus este obiectivul proiectului promovat de Luca Ciubotaru – „Educaţia juridică pentru liceeni”. Cu un buget de peste 23.000 lei, implementarea proiectului va prilejui întâlniri periodice cu studenţi ai facultăţilor de drept din Suceava şi din Iaşi, precum şi cu tineri profesionişti, pentru a discuta cu adolescenţii despre drepturile şi responsabilităţile acestora şi despre modul în care acestea pot fi valorificate şi pentru a le transmite noţiuni cheie despre funcţionarea instituţiilor publice sau despre comportamentul tinerilor în societate.

Proiectul propus de Corneliu Dediu se concentrează asupra educaţiei pentru acordarea primului ajutor. Sub genericul „Primul ajutor salvează vieţi”, elevi din şcolile gimnaziale şi liceele din Rădăuţi, Dorneşti, Satu Mare vor fi instruiţi în domeniul acordării primului ajutor premedical. Fundaţia Egger va investi mai mult de 22.500 lei (aprox. 5.000 euro) în educaţia acordării primului ajutor. Se estimează că, la finalul primei etape de implementare, aproximativ 1.100 de elevi vor şti cum să acorde primul ajutor dacă este necesar.

Jurnalistul Corneliu Cîrdeiu a propus dotarea completă cu mobilier şcolar a noii clădiri care ar trebui să fie funcţională până la sfârşitul anului 2017 şi care va fi alocată Colegiului Tehnic din Rădăuţi. În primul an, 600 de elevi vor beneficia de acest nou spaţiu. Aşadar, fundaţia va plăti, în mai multe etape, peste 315.000 lei (aprox. 70.000 euro) pentru mobilierul necesar pentru 14 săli de clasă, laboratoare şi alte spaţii administrative.

Cea mai importantă resursă a Fundaţiei Egger o constituie voluntarii, după cum se susţine în comunicatul de presă: „Responsabilitatea socială şi implicarea fac parte din cultura noastră, iar colegii noştri dovedesc acest lucru ori de câte ori este necesar”. Angajaţi ai firmei rădăuţene şi-au depus deja cererile pentru a deveni voluntari ai fundaţiei şi s-au implicat în diferite proiecte interne.

Activităţile şi proiectele fundaţiei vor fi prezentate în mod transparent şi online, la adresa: www.fundatiaegger.ro. (C.V.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI