Municipiul Suceava

4000 de formulare pentru ajutoare financiare la încălzirea locuinţei

> Făcând declaraţii neconforme, 76 de suceveni au fost obligaţi să restituie beneficii de 20.599 de lei, 71 dintre ei fiind racordaţi la sistemul centralizat de termoficare > În sezonul precedent au beneficiat de sprijin 1.678 de beneficiari „la comun” > Anul acesta alocaţia de stat pentru copii nu mai este luată în calcul la stabilirea venitului pe membru de familie

Locuitorii municipiului Suceava pot depune dosare pentru acordarea ajutorului financiar la încălzirea locuinţei în sezonul rece 2016-2017. Potrivit Narcisei Marchitan, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei, disponibile sunt 4.000 de formulare, în ultimii 3 ani legislaţia specifică necunoscând modificări esenţiale. Beneficiarii de încălzirea în sistem centralizat pot primi compensări chiar şi de 90%-100%, unele valabile în cazul persoanelor singure şi familiilor care realizează venituri de până la 155 de lei pe membru de familie. Maximul venitului pentru care se acordă o compensaţie de 5% din valoarea consumului de energie este de 786 de lei pe membru de familie. Persoanele singure cu un venit de sub 1.082 de lei vor avea parte de un sprijin financiar de 10% din valoarea facturii. Marchitan a pus în vedere că, pentru a nu fi excluşi de pe listă, beneficiarii ajutorului la încălzirea locuinţei nu trebuie să aibă o a doua locuinţă, un autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani, depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, precum şi teren intravilan cu suprafaţă de peste 1.000 mp ori teren extravilan de pe care să obţină producţie agricolă de o anumită valoare, care urmează a fi calculată. O condiţie restrictivă este şi cea privind anexarea contractului de proprietate sau al celui de închiriere a locuinţei, în lipsa acestuia din urmă fiind valabil contractul de mandat sau cel de reprezentare.

În sezonul anterior, respinse au fost 145 de dosare, din cauza nedeclarării unor bunuri

La stabilirea venitului pe membru de familie nu intră ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei, bursa „Bani de liceu” şi bursele şcolare. Dacă anul trecut s-a luat în calcul 50% din alocaţia de stat pentru copii, acum aceasta va fi declarată, dar nu va conta în stabilirea venitului pe membru de familie.

În sezonul rece 2015-2016, în municipiul Suceava au fost 1.678 de beneficiari ai sprijinului financiar pentru încălzire în sistem centralizat, respinse fiind 145 de dosare. Cauzele excluderii de la plată au constat, în principal, în nedeclararea bunurilor prevăzute în lege. La încălzirea cu combustibili solizi lichizi s-au dat 157 de ajutoare, iar la cea cu energie electrică doar cinci. La asigurarea căldurii cu gaze naturale au făcut obiectul legii 425 de proprietari de centrale individuale de apartament.

Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei, Narcisa Marchitan, a făcut cunoscut că, în urma controalelor Curţii de Conturi, cât şi a verificărilor încrucişate prin intermediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, 76 de suceveni au fost obligaţi să restituie beneficiile în cauză, în sumă de 20.599 de lei, 71 fiind racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

Asociaţiile de proprietari vor depune dosarele la sediul din Burdujeni al Primăriei până pe 19 noiembrie. Cererile transmise ulterior acestei date vor fi luate în considerare la plată doar începând cu luna următoare celei în care au fost înaintate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI