Compania Naţională a Uraniului primeşte un ajutor în limita sumei de 62 de milioane de lei

 > Minerii avertizau că cei din conducerea companiei urmăresc doar să „pape banii” primiţi şi nu să revitalizeze activitatea

Ministerul Energiei este autorizat să acorde un ajutor pentru salvare, în limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de 6 luni, Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) – SA, care se confruntă cu dificultăţi economico-financiare majore. Măsura a fost luată miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern.

Fondurile se vor acorda ulterior emiterii deciziei de autorizare a Comisiei Europene, sub formă de împrumut, în două tranşe: 47,2 milioane de lei şi 14,8 milioane de lei, pe baza unei analize economico-financiare. Finanţarea ajutorului de stat se asigură de la buget, prin bugetul Ministerului Energiei.

Potrivit actului normativ, statul român notifică la Comisia Europeană planul de restructurare în termen de 6 luni de la autorizarea ajutorului de salvare, iar ajutorul de stat individual pentru salvare se transformă în ajutor de stat de restructurare, care va fi implementat cu respectarea normelor naţionale şi ale Uniunii Europene în materie de ajutor de stat. Pe baza acestui plan de restructurare, Ministerul Energiei, la solicitarea Companiei Naţionale a Uraniului — SA, prelungeşte perioada de acordare a împrumutului, conform planului de restructurare, în aceleaşi condiţii de dobândă şi garanţii, prin act adiţional la convenţia de împrumut, până la data aprobării de către Comisia Europeană a planului de restructurare.

Ministerul Energiei a notificat Comisia Europeană în data de 8 septembrie 2016 cu privire la acordarea unui ajutor de stat pentru salvare Companiei Naţionale a Uraniului SA.

CNU are ca obiect principal de activitate exploatarea zăcămintelor de uraniu, prelucrarea minereurilor rezultate în urma exploatării, obţinerea de concentrate tehnice de uraniu, octoxid de uraniu (U3O8) şi rafinarea acestora. CNU are competenţă tehnică şi profesională de a efectua activităţi miniere privind resursele/ rezervele de uraniu indigene.

Minerii de la Exploatarea Crucea – Botuşanu, care au protestat în 7 septembrie în faţa Palatului Administrativ din Suceava, avertizau că cei din conducerea companiei doresc doar să primească banii pentru închiderea minei pe care „să­-i pape”. Protestatarii spuneau atunci că nu au cerut măriri de salariu, arătând însă că în timp ce cei din conducere au salarii de la 10.000 la 15.000 de lei, cei care lucrează în mină au 1.500 de lei şi că nici aceşti bani nu-i primesc.

„Nu ne­a-m primit tichetele de masă de 5-6 luni, avansurile nu s­-au dat pe 20 august şi toţi vor să închidă mina.(…) Ei vor să ne trimită pe noi acasă, să închidă mina şi să primească banii de la Uniunea Europeană” a spus atunci unul dintre minerii protestatari, Gavril Dumbravă. El a arătat că prin lege este obligatoriu ca minerii să primească antidotul la intrarea în schimb şi nu s­-a dat: „Intră minerii în schimb cu două mere la ei. Te duci în radiaţii fără să mănânci nimic”.

Minerul protestatar a explicat că după 15 ani în mină de uraniu se iese la pensie cu 1.100 – 1.200 de lei. Totodată, el a mai declarat că nu este sigur că sindicatele sunt de partea minerilor, pentru că o dată spun într-un fel, altă dată în alt fel şi consideră că mina de uraniu este sabotată de conducerea CNU şi a Sucursalei Suceava a CNU.

„Uraniu avem, metal avem, licenţă avem, nu se vrea să se scoată. Conducerea de aici cu cea de la Bucureşti vor să prindă banii europeni ca să-i poată păpa, pentru că nu se mai poate fura din companie” a spus Dumbravă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI