Suceava

Proiectul privind modernizarea termoficării, retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a CL

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a retras de pe ordinea de zi şedinţei Consiliului Local proiectul de contorizare a branşamentelor de încălzire şi apă caldă de la nivelul scărilor blocurilor de locuinţe. Potrivit lui, comisia interministerială încă nu a stabilit cota de participare a municipiului Suceava la programul guvernamental de termoficare, eşalonarea investiţiei urmând a fi cunoscută în perioada următoare. „Am avut, în această dimineaţă, o discuţie la Ministerul Dezvoltării Regionale; urmează a se întruni comisia interministerială, iar după aceasta se va stabili care va fi cota noastră de participare din acest an. Nu ştim în acest moment, ca atare retrag proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, pentru a-l aproba într-o şedinţă următoare, când va fi cunoscută eşalonarea anuală a investiţiei, să ne sinconizăm cu sumele care vin de la Guvern” a declarat Ion Lungu.

Peste 28 de milioane de lei vor costa demersurile din municipiul Suceava, iar, conform proiectului de hotărâre, investiţiile vor fi eşalonate pe durata a 3 ani, interval în care vor fi înlocuite 1.700 de gigacalorimetre şi 1.695 de contoare de măsurare a consumului de apă caldă menajeră, ambele categorii cu debitmetre ultrasonice. Contoarele aflate încă în uz au fost montate în cursul anului 2006, durata lor de funcţionare fiind de aproximativ 10 ani. „În momentul actual, contoarele de energie existente sunt vechi, iar, din cauza condiţiilor de temperatură ridicată şi umiditate excesivă, a acţiunilor rozătoarelor şi vandalizării, acestea au un grad ridicat de uzură. În perioada trecută s-a intervenit în nenumărate ori la repararea lor, iar cele mai multe dintre contoare au perioada de verificare metrologică expirată de unu sau chiar 2 ani, nefiind verificate la termen. Astfel, se impune modernizarea sistemului de contorizare” se arată în expunerea de motive, în care se accentuează că reînnoirea presupune montarea de aparate de măsură de generaţie nouă, care permit citirea de la distanţă, prin unde radio sau prin reţea M-BUS.

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Suceava are în componenţă 49 de puncte termice, reţele primare de transport în lungime de 52,34 km, reţele secundare în lungime de 413,44 km, toate acestea alimentând 18.600 de apartamente, 130 de case particulare, 610 agenţi economici, 30 de instituţii publice şi 11 puncte termice industriale cu distribuţie proprie. Tot sistemul este alimentat cu energie termică produsă în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă a Bioenergy Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: