Vasile Adrian Apopei, de la OS Crucea, cel mai bun fasonator din judeţul Suceava

Cel mai bun fasonator mecanic 2016Aţi văzut vreo dată un concurs de fasonatori? Este un concurs profesional pentru bărbaţi fără fasoane, muncitori forestieri care-şi câştigă din greu traiul, cu drujba, bărbaţi cu mâini muncite şi feţe arse de vânt şi soare. Sunt lucrători din formaţiile de exploatare, cei care doboară arborii, îi curăţă de crengi şi îi scot, buşteni, din pădure. Sunt bărbaţi mai înalţi, mai scunzi, mai graşi sau mai slabi, toţi vârtoşi, învăţaţi cu greul, care o pot păţi la locul de muncă dacă nu ţin cont, cu cea mai strictă seriozitate, de regulile de protecţie.

Pentru ei a apărut şi la Suceava, cu 5 ani în urmă, competiţia „Cel mai bun fasonator mecanic”, o repetiţie cu public şi cu premii a acestor reguli, ce-i ajută pe muncitorii silvici să iasă sănătoşi de la locul de muncă, unul periculos de altfel.

17 drujbari, trei probe, regulament internaţional strict

Joi, 12 mai, s-a desfăşurat, în organizarea Direcţiei Silvice Suceava, Ocolului Silvic Stulpicani, împreună cu Sindicatul Liber „Silvicultorul”, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc şi cu participarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, cea de a V-a ediţie a concursului profesional „Cel mai bun fasonator mecanic”, faza judeţeană.

Regulile, aspre, clare, aceleaşi care se aplică în întreaga lume la astfel de competiţii.

Arbitri, maiştrii Barbu şi Popescu de la Colegiul Silvic „Bucovina”, obiectivi, drastici, incoruptibili, ajutaţi de un elev de clasa a XI-a, Narcis Chira, campion judeţean şi vicecampion naţional la concursul de competenţe în silvicultură pentru licee, la 17 ani, un fel de „Speedy” în domeniu, exact, serios şi pasionat.

În juriu, Cătălin Diaconescu, fost secretar de stat, director comercial în cadrul DS Suceava, Emanuel Havrici, şef OS Stulpicani, şi Romeo Butnaru, şeful ITM Suceava.

Locul de desfăşurare, o poiană ca o bucată de rai de pe raza OS Stulpicani, aproape de drum, aproape de un pârâu şi parcă aproape de Dumnezeu.

Participanţi, câte un reprezentant de la cele 17 formaţii de exploatare ale Direcţiei Silvice Suceava.

Concursul a cuprins trei probe: schimbarea lanţului drujbei, doborârea şi cepuirea, cu precizarea că, pentru a doua, s-au folosit trunchiuri de un metru, iar pentru a treia, buşteni în care s-au introdus în prealabil bastoane scurte din lemn, pe post de crengi.

Toate probele s-au desfăşurat contra cronometru, departajarea câştigătorilor efectuându-se însă funcţie şi de alte criterii, de la echipament, paşi în plus cu drujba pornită, eventuale răniri accidentale, corectitudinea tăieturii, abateri de la direcţia de cădere etc.

Elevul vicecampion naţional a făcut, la fiecare început de probă, o demonstraţie pentru ceea ce urma să facă fiecare concurent şi a impresionat. Recordul lui la schimbatul lanţului, de exemplu, este de 11 secunde, dar niciun muncitor nu visează la aşa ceva, pentru că în concurs e una, dar în pădure a alta. Acolo, siguranţa şi protecţia lucrătorului sunt cele care primează.

Emoţionaţi ca la o scoatere la tablă, drujbarii au intrat în concurs după ce au fost traşi la sorţi. Mai relaxaţi sau mai crispaţi, au dat tot ce au putut. Unii participau pentru prima dată într-o astfel de competiţie, dar au ieşit în evidenţă cei care mai trecuseră prin ele. Unii au avut ghinion, alţii nu. Arbitrii n-au iertat pe nimeni când a greşit şi au lăudat când a fost cazul, competenţi şi corecţi, chiar dacă probele s-au desfăşurat pe durata mai multor ore.

Vasile Adrian Apopei, de la OS Crucea, reprezentantul Sucevei la faza naţională

Deliberările au fost dificile în partea superioară a clasamentului, aşa că au fost acordate patru premii.

Cel mai bun drujbar sucevean a fost anul acesta Vasile Adrian Apopei, de la OS Crucea, locul doi revenind lui Gheorghe Constantin Bălan, de la OS Broşteni, locul trei fiind împărţit de Ilie Popescu, de la OS Falcău, şi Gheorghe V. Popa, de la OS Stulpicani.

Pe lângă diplome, medalii şi cupe, ing. Cezar Straton a oferit primilor patru clasaţi, din partea Sindicatului Liber „Silvicultorul”, şi premii în bani, precum şi elemente de echipament de lucru.

Au primit însă mulţumiri din partea reprezentanţilor Direcţiei Silvice Suceava, pentru prestaţii, toţi participanţii la concurs. „Concursul se înscrie în seria de evenimente mari pe care OS Stulpicani le-a organizat în ultimul timp pe linie de certificare a pădurilor, pe linie de protecţia muncii. Mulţumim conducerii Direcţiei care a avut încredere în noi, trasându-ne responsabilitatea organizării concursului şi cred că ne-am descurcat bine” a declarat Emil Havrici, şeful OS Stulpicani.

„Am urmărit, şi prin acest concurs, obţinerea de rezultate privind protecţia angajaţilor, conform legislaţiei în vigoare, care se obţin prin multe, foarte multe acţiuni de perfecţionare. Aceasta a fost una dintre ele. S-au atins operaţiuni cu care oamenii noştri se întâlnesc zi de zi în pădure, iar cel mai bun, astăzi, a câştigat şi ne va reprezenta la faza naţională a concursului” a spus şi Cristian Tomniuc, şeful Biroului prevenţie şi protecţie din cadrul DS Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: