Jean-Claude Juncker: Trebuie găsite mijloace financiare „inovatoare” pentru a trata cauzele migraţiei

junkerComisia Europeană doreşte să găsească resurse financiare „inovatoare” pentru a trata cauzele migraţiei în Africa, Orientul Mijlociu şi alte regiuni, susţine preşedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, într-o scrisoare adresată premierului italian Matteo Renzi, informează Reuters. Scrisoarea lui Juncker survine la câteva zile după o propunere a Italiei conform căreia un acord pentru diminuarea fluxului de migranţi, precum înţelegerea dintre Turcia şi Uniunea Europeană, ar trebui să fie încheiat şi cu ţări africane.

UE a oferit Ankarei suma de 3 miliarde de euro pentru a accepta repatrierea migranţilor care ajung în Grecia. În schimb, Uniunea Europeană s-a angajat să preia solicitanţi de azil sirieni direct din Turcia.  „Deşi convenit într-o situaţie de urgenţă şi prin urmare perfectibil”, acordul „nu ar trebui să se limiteze la un singur caz”, a menţionat Renzi, într-o scrisoare adresată liderilor UE şi publicată sâmbătă pe site-ul guvernului de la Roma.

În scrisoarea lui Renzi se află şi un capitol de patru pagini, un aşa-numit „Migration Compact”, în care guvernul italian lansează spre dezbatere în cadrul UE mai multe idei, printre care emiterea de euroobligaţiuni pentru a finanţa costurile legate de criza migraţiei în Europa şi în Africa.  „Sunt de acord cu dumneavoastră cu privire la nevoia de a găsi mijloace inovatoare pentru a ne finanţa acţiunea externă în domeniul migraţiei’”, a scris Juncker.  El însă nu s-a referit concret la ideea sensibilă a emiterii unor euroobligaţiuni.

Germania, care contribuie cel mai mult dintre statele membre la bugetul UE, a respins deja ideea premierului Italiei privind utilizarea unor noi fonduri pentru gestionarea problemei migraţiei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI