Jean-Claude Juncker: Trebuie găsite mijloace financiare „inovatoare” pentru a trata cauzele migraţiei

junkerComisia Europeană doreşte să găsească resurse financiare „inovatoare” pentru a trata cauzele migraţiei în Africa, Orientul Mijlociu şi alte regiuni, susţine preşedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, într-o scrisoare adresată premierului italian Matteo Renzi, informează Reuters. Scrisoarea lui Juncker survine la câteva zile după o propunere a Italiei conform căreia un acord pentru diminuarea fluxului de migranţi, precum înţelegerea dintre Turcia şi Uniunea Europeană, ar trebui să fie încheiat şi cu ţări africane.

UE a oferit Ankarei suma de 3 miliarde de euro pentru a accepta repatrierea migranţilor care ajung în Grecia. În schimb, Uniunea Europeană s-a angajat să preia solicitanţi de azil sirieni direct din Turcia.  „Deşi convenit într-o situaţie de urgenţă şi prin urmare perfectibil”, acordul „nu ar trebui să se limiteze la un singur caz”, a menţionat Renzi, într-o scrisoare adresată liderilor UE şi publicată sâmbătă pe site-ul guvernului de la Roma.

În scrisoarea lui Renzi se află şi un capitol de patru pagini, un aşa-numit „Migration Compact”, în care guvernul italian lansează spre dezbatere în cadrul UE mai multe idei, printre care emiterea de euroobligaţiuni pentru a finanţa costurile legate de criza migraţiei în Europa şi în Africa.  „Sunt de acord cu dumneavoastră cu privire la nevoia de a găsi mijloace inovatoare pentru a ne finanţa acţiunea externă în domeniul migraţiei’”, a scris Juncker.  El însă nu s-a referit concret la ideea sensibilă a emiterii unor euroobligaţiuni.

Germania, care contribuie cel mai mult dintre statele membre la bugetul UE, a respins deja ideea premierului Italiei privind utilizarea unor noi fonduri pentru gestionarea problemei migraţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: