Un sucevean a repetat de trei ori aceeaşi analiză de sânge pentru a fi sigur de rezultat !

 Pensionarul Adrian Marius Şeiciuc, în vârstă de 72 de ani, din Suceava, s-a adresat Ministerului Sănătăţii şi Comisiei de Disciplină de la Colegiul Medicilor Suceava pentru a relata o situaţie neobişnuită: a fost nevoit să facă o analiză de sânge de trei ori consecutiv, la laboratoare diferite din Suceava, pe banii lui, pentru a fi sigur de rezultat.

Dl Şeiciuc ne-a scris că, la data de 8 aprilie, s-a prezentat la laboratorul unei clinici din Suceava (pe care ne-a indicat-o), cerând, contra cost, efectuarea unor analize, „pentru a constata cum stau cu sănătatea”. I s-a emis buletinul de analiză nr. 221361, pe care nivelul trigliceridelor serice era de 573 mg/dl, cu mult depăşit faţă de limita superioară a plajei de normalitate, de 165mg/dl. „Alarmat de această situaţie, consultându-mă cu unele cadre medicale, peste trei zile m-am decis să efectuez un set de analize pentru glanda tiroidă, cei cu care m-am consultat presupunând că aici s-ar localiza unele disfuncţii care mi-au ridicat trigliceridele serice la un nivel atât de ridicat. Printre altele am cerut, tot contra cost, şi repetarea analizei care viza trigliceridele”. Pensionarul ne-a spus că pe buletinul de analize medicale nr. 88783, emis de un alt laborator, nivelul trigliceridelor serice era de 141 mg/dl. „Bulversat de situaţia nou creată, eu neştiind pe cine să cred”, a contactat o doctoriţă de la primul laborator, „rugând-o să verifice din nou dacă nu s-a strecurat o greşeală în transcrierea valorii trigliceridelor serice pe calculator, dna doctor comunicându-mi că analiza s-a făcut în mod corect, mai mult neavând ce discuta” a precizat dl Şeiciuc.

La data de 13 aprilie, el a repetat analiza la un al treilea laborator de analize, cerând efectuarea a patru probe de sânge, tot contra cost, nivelul trigliceridelor fiind, de asemenea, în limite normale – 154 mg/dl. Adrian Marius Şeiciuc consideră că dacă nu ar fi repetat analiza şi medicul de familie i-ar fi prescris un tratament pentru diminuarea rapidă a trigliceridelor serice, acesta i-ar fi putut fi „fatal”.

Prin adresa transmisă Departamentului de Control în Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii şi Colegiului Medicilor Suceava, dl Şeiciuc solicită „efectuarea unei anchete rapide la laboratorul de analize medicale” care i-a furnizat primul rezultat, „iar în cazul în care cele relatate se vor confirma, emiterea ultimului avertisment pentru medicul respectiv sau excluderea din sistemul medical”, în cazul în care „a mai avut abateri de acest gen”.

Până ce Comisia de disciplină îşi va preciza poziţia faţă de situaţia reclamată, am solicitat opinia secretarului general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan. Aceasta ne-a precizat, ieri, că ar fi fost posibil ca nivelul gliceridelor să scadă în trei zile, de la peste 500 la 141, valoarea acestora variind şi în funcţie de ce a mâncat pacientul respectiv înainte de investigaţie. Dr. Badrajan a spus că trigliceridele sunt influenţate, în mare parte, de grăsimile din alimentele pe care le consumăm, iar dacă pacientul a mâncat foarte gras cu puţin timp înainte de analiză, creşte şi nivelul grăsimilor din sânge.

„Unii pacienţi fac greşeala că nu trec pe la medicul de familie să ceară nişte recomandări înainte de a-şi face analize. Noi, când le prescriem analize, le facem şi recomandările de rigoare. Sunt nişte reguli de respectat, pe care ei nu le respectă” a conchis dr. Badrajan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: