La UPU de la SJU, pentru a şti cât au de aşteptat

Pacienţii vor primi abţibilduri colorate, conform gravităţii bolii

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean Suceava va fi inaugurată astăzi într-o formă extinsă, modernizată şi cu o schemă de personal mărită, aducând în plus şi câteva noutăţi care vin în sprijinul pacienţilor şi al personalului.

Managerul SJU, ec. Vasile Rîmbu, a declarat ieri că pacienţilor care vin în triajul UPU li se vor lipi pe mână abţibilduri colorate conform codurilor de culoare stabilite de lege, în cadrul protocolului naţional de triaj, pentru a şti exact gradul de gravitate al bolii şi cât timp au de aşteptat.

 Rîmbu a spus că protocolul naţional de triaj a fost stabilit prin Ordinul 48 din 2009, act normativ care clarifică prioritizarea cazurilor, impunând codurile de culoare, adoptate acum pe scară largă în varii domenii de activitate.

El a precizat că triajul reglementează modul încadrării unui pacient într-un grad de urgenţă, pacienţii fiind preluaţi de medici şi asistenţi, în funcţie de gravitatea bolii şi codul de triaj. Codurile sunt pe cinci culori – roşu, galben, verde, albastru şi alb, iar conform acestora a fost stabilit un timp maxim în care pacientul este preluat de medic şi de asistent, în cazul codului roşu pacientul fiind preluat imediat.

„Pentru ca lumea să fie informată cum e codificată urgenţa şi care este timpul maxim de aşteptare, în sălile de aşteptare vor fi amplasate monitoare cu explicaţii privind triajul pacienţilor. În acelaşi timp, după întocmirea fişei de urgenţe, fiecărui pacient i se va lipi pe mână un abţibild având culoarea urgenţei pe care o are. Aceste măsuri au fost luate pentru a scădea gradul de nemulţumire al bolnavilor şi timpul de aşteptare, pe care îl dorim să fie cât mai mic” a precizat Rîmbu.

Unitatea de Primire Urgenţe va avea un mic laborator de radiologie şi imagistică medicală, dotat cu un computer tomograf, aparat digital de radiologie, un ecograf de înaltă performanţă, o linie de endoscopie. Directorul Rîmbu spune că circuitele cu Secţia de Pediatrie au fost gândite în aşa fel încât să fie cât mai eficiente, iar copiii să aibă acces facil şi direct în secţie. De asemenea, circuitele între UPU, Blocul Operator, Laboratorul de Radiologie şi celelalte secţii sunt „foarte bine organizate”, iar timpul de răspuns va fi „foarte scurt”.

O altă noutate este lărgirea schemei de personal, având în vedere că UPU va funcţiona într-un spaţiu dublat. Astfel, conform propunerii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, aprobată de Ministerul Sănătăţii, statul de funcţii al UPU a fost completat cu circa 60 de posturi: nouă posturi de medici specialişti urgentişti, trei medici pediatri, doi medici radiologi, 24 asistente medicale, un asistent de radiologie, şase asistenţi radiologie operare computer tomograf, opt infirmiere sau îngrijitoare şi şase brancardieri. De asemenea, se are în vedere înfiinţarea, la UPU, a unei linii de gardă de pediatrie, justificată mai ales în zilele de sâmbăta şi duminică. Totodată, întrucât parcarea autoturismelor care vin la spital este „o problemă des invocată”, au fost create 100 de locuri de parcare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: