Abandonată pentru o perioadă

Reabilitarea Curţii Domneşti s-ar putea efectua cu fonduri europene

> Valoarea totală a proiectului este de 17 milioane de euro > În cadrul POR sunt oferite doar 5 milioane de euro, diferenţa urmând a fi atrasă din alte surse, inclusiv dintr-un program de colaborare româno-norvegiană

Primăria Suceava va depune proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti în cadrul Proiectului Operaţional Regional Axa V, „Restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea monumentelor istorice”. Primarul Ion Lungu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că axa în cauză are un buget total de 273,8 milioane de euro, valoarea maximă a unui proiect fiind de 5 milioane de euro, cu o cofinanţare de 2% din partea beneficiarilor. Potrivit apelului de candidatură, la nivel naţional sunt disponibile finanţări pentru 45 de obiective de patrimoniu naţional, regula fiind „primul venit, primul servit”.

„Luni voi fi la Bucureşti, la Autoritatea de Management pentru POR cu proiectul de la Curtea Domnească, chiar dacă pentru aceasta ne trebuie bani mai mulţi, respectiv 17 milioane de euro. Vom încerca să actualizăm studiul nostru de fezabilitate, scoţând o parte din acesta, în cazul în care nu putem finanţa tot proiectul, întrucât 5 milioane de euro este doar valoarea dotărilor prevăzute din proiect” a declarat şeful administraţiei locale. Lungu mai precizează că în acest sens va fi reluată şi încercarea de atragere a fondurilor norvegiene, tratative fiind purtate încă din 2012. Este vorba despre un mecanism de finanţare al Regatului Norvegiei, Principatului Liechtenstein şi Islandei, în cadrul Programului de cooperare din perioada 2012-2014 Norvegia oferind României un ajutor nerambursabil de 305 milioane de euro.

„Vom depune scrisoarea de intenţie, proiectul, să găsim cele mai bune soluţii, astfel încât să demarăm lucrările de reabilitare a Curţii Domneşti. Este un obiectiv foarte important iar după reabilitarea Cetăţii de Scaun şi a Statuii lui Ştefan cel Mare, toate vor deveni un punct de atracţie şi vor pune în valoare istoria oraşului” a explicat Ion Lungu.

Studiul de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul municipiului a fost întocmit de Arena Teatro, firmă specializată din Spania. Aceasta recomandă construirea unei clădiri care va avea rolul de „centru de interpretare” a Curţii Domneşti, cadru în care resturile arheologice vor fi prezentate publicului, cu explicaţiile de rigoare. Imobilul, cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 mp, va avea parter, un etaj intermediar, etajul propriu-zis şi mansardă, urmând a fi construit din materiale ceramice de natură să accentueze aspectul de fortăreaţă. Centrul în cauză va fi compartimentat în recepţie şi sală de întâmpinare; expoziţie permanentă cu elemente arhitectonice; pivniţa de piatră va fi reconstituită; pivniţa de lemn, refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecţie 4D; sală de expoziţii temporare; bibliotecă; centru de studii medievale; zonă administrativă şi birouri. Firma din Spania este cunoscută ca având experienţă de peste 20 de ani în design, coordonarea serviciilor tehnice, programarea de activităţi în domeniul cultural şi artistic, prestarea de servicii şi activităţi pentru muzee, expoziţii, gestionare de patrimoniu, artă şi noi tehnologii, arte scenice, precum şi în consultanţă de specialitate.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. mihai sorocean says:

    Primar Ion Lungu cu pacaleli de 1 aprilie.Poate cineva sa-l opreasca ?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: