Pentagon

O brigadă de blindate americane va fi desfăşurată în permanenţă în Europa de Est din februarie 2017

Statele Unite vor avea o brigadă de blindate desfăşurată în permanenţă, prin rotaţie, în Europa de Est, din februarie 2017, în cadrul eforturilor lor de a descuraja o eventuală agresiune rusă, a anunţat miercuri Pentagonul.

„Rotaţiile vor fi fără întrerupere, permiţând o prezenţă blindată continuă, o ameliorare a instruirii şi exerciţii împreună cu aliaţii” din cadrul NATO, a spus Laura Seal, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

Va exista „o prezenţă continuă în Europa de Est a unei brigăzi de blindate”, a subliniat ea.

Pentagon şi NATO au evocat deja desfăşurarea prin rotaţie a acestei brigăzi de blindate în Europa de Est, fără a furniza un calendar precis.

Washington a anunţat în februarie că doreşte să cvadrupleze din 2017, până la 3,4 miliarde de dolari, cheltuielile destinate consolidării prezenţei militare americane în Europa.

Prin această brigadă blindată — formată din 4.200 de soldaţi, tancuri şi vehicule blindate — forţele terestre americane vor dispune în permanenţă de trei brigăzi de luptă în Europa.

În caz de conflict, cele trei brigăzi vor putea constitui rapid o divizie completă, potrivit planurilor Pentagonului.

În toate serviciile, armata americană are în prezent 62.000 de militari în Europa.

Din primăvara lui 2014, NATO a luat o serie de măsuri pentru a linişti ţările aliate din Europa de Est, precum deschiderea de centre logistice, prepoziţionarea de material, trimiterea de avioane de vânătoare în ţările baltice sau desfăşurarea mai multor nave în Marea Baltică şi în Marea Neagră.

Moscova avertizează frecvent împotriva „staţionării permanente” de forţe de luptă aliate substanţiale la frontiera sa, pe care o consideră contrară Actului fondator NATO-Rusia, semnat în 1997, notează AFP.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: