Tenorul de la Mălini Teodor Ilincăi a primit Ordinul Coroana României în Grad de Cavaler

Teodor Ilincăi, tenorul născut la Mălini, a primit la sfârşitul săptămânii trecute Ordinul Coroana României în Grad de Cavaler.

Prin hotărârea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, distincţia i-a fost oferită de custodele Coroanei României, principesa Margareta, cu ocazia celor 135 de ani de la proclamarea Regatului României.

Pe suceveanul Teodor Ilincăi, Dumnezeu l-a dăruit cu un chip frumos, dar mai ales cu o voce de tenor extraordinară. De câţiva ani, harul din el îşi face de cap, stârnindu-l să scrie şi poezii.

La 33 de ani doar, mălineanul, solist al Operei din Bucureşti, a urcat pe cele mai importante scene ale Europei şi pe alte câteva de pe alte continente, cele din Hamburg (primul debut internaţional), Londra (chiar pe scena Operei Regale), Monte Carlo, Viena, Sevillia, Berlin, Dresda, München, Düsseldorf, Duisburg, Toulouse, Strasbourg, Paris, Barcelona, San Diego, Marsilia, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt. Şi alte scene mari din lume îi doresc prestaţiile artistice, dar suceveanul declara într-un interviu anul trecut că la anii lui are timp de toate şi le ia pe rând.

Cel mai mic din 13, dar cel mai talentat

Teodor Ilincăi este mezinul unei familii cu 13 copiii din Mălini. Dintre ei, doi sunt preoţi, alţi doi cântăreţi bisericeşti, muzica vocală sau instrumentală existând în tot neamul ca pasiune, divertisment sau vocaţie. Cel mic însă, cel mai talentat probabil, a studiat şi a ajuns celebru.

Teodor a fost elev la Şcoala de Artă, în prezent Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, unde a studiat oboiul, dar semnele unei voci deosebite, însă încă nepuse la treabă, le-a descoperit abia spre sfârşitul liceului.

În anul 2000, când era elev în clasa a XI-a, suceveanul a participat la concursul tv „Ploaia de stele”, unde a ajuns până în semifinale; iar acestea au fost momentele în care a înţeles că muzica este calea pe care va păşi în viaţă.

A absolvit Universitatea Naţională de Muzică, specialitatea „Muzică bizantină”, în 2006, dar în 2003 câştigase redutabilul concurs tv „Bravo-bravissimo”, unde cineva i-a sugerat că e bun pentru operă.

A muncit pentru operă şi, la absolvire, Ilincăi a devenit membru în corul Operei Române. Cu ajutorul unei burse, a studiat apoi doi ani la Viena cu excelenţi artişti, pianişti, dirijori.

În 2008, a debutat pe scena Ateneului Român cu „Requiem” de Antonin Dvorak, apoi la Opera Naţională din Bucureşti, pe urmă pe scena Societăţii Române de Radiodifuziune. Deja se auzea bine de el în lumea operei, iar cei care au simţit excelenţa în vocea tenorului l-au susţinut şi l-au promovat.

Într-un singur an, pe scenele operelor din Hamburg, Viena şi la Covent Garden

Anul 2009 a fost cel în care tenorul din Mălini a înflorit cu adevărat, anul în care şi-a făcut debutul internaţional pe scena Operei din Hamburg, unde a avut un succes răsunător. În acelaşi an a cântat la Opera de Stat din Viena, interpretându-l pe Ismaele din opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi, şi tot în 2009 vocea tenorului s-a auzit prima dată, măreaţă, pe scena Operei Regale din Londra, celebra Covent Garden, în „Boema” lui Puccini.

Ce a urmat după aceste succese au însemnat, an după an, confirmările unui talent excepţional şi a unei puteri de muncă uimitoare.

Momente importante ale carierei lui Teodor Ilincăi au fost colaborările cu „titanica” soprană Angela Gheorghiu, despre care se ştie că îşi alege cu foarte mare stricteţe partenerii de concert. La solicitarea artistei, tenorul sucevean a cântat alături de ea în trei concerte, la Valladolid în 2011, apoi la Londra şi Bodrum, în 2013.

Cu publicul sucevean, Teodor Iincăi s-a întâlnit pe 19 martie a.c., cu ocazia concertului susţinut pe scena unei săli mult prea neîncăpătoare atunci, Auditorium „Joseph Schmidt” a Universităţii „Ştefan cel Mare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: