La Camera de Comerţ şi Industrie Suceava s-a desfăşurat Forumul economic „Agricultura încotro?”

În sala de conferinţe a Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava a avut loc vineri, 25 martie, cea de-a VIII-a ediţie a Forumul economic „Agricultura încotro?”, care s-a desfăşurat în cadrul Târgului „Agro Expo Bucovina 2016”. Evenimentul a fost moderat de Ion Banu, director-editor general al revistei „Lumea Satului”, iar invitat de onoare a fost Simona Allice Man, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

La eveniment au participat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Nicolae Troaşe, prefectul Sucevei, Constantin Harasim, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu, primarul Sucevei Ion Lungu, senatorii Gheorghe Flutur din partea PNL, Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu din partea PSD.

În cuvântul de bun venit adresat oaspeţilor, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Nicolae Troaşe, a menţionat că acest forum economic este unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul agricol din zona de nord-est a României şi le-a transmis fermierilor să adreseze cât mai multe întrebări oficialităţilor, astfel încât problemele lor să îşi găsească rezolvare.

Invitată în mijlocul fermierilor suceveni, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Simona Allice Man a găsit tema forumului drept una interesantă, apreciind că agricultura trebuie să se îndrepte către performanţă.

„Agricultura încotro? Eu cred că e momentul să spunem către performanţă şi cred că este un drum ireversibil. În ultimele întruniri pe care le-am avut în Parlament am văzut cu câtă responsabilitate parlamentarii români îşi doresc ca acest proiect (proiectul „51% produse româneşti în magazine” – n.r.) să prindă contur şi speră că acesta va fi momentul când agricultura românească se va relansa” a opinat Simona Allice Man.

Primarul Ion Lungu a declarat că îşi doreşte ca în zona metropolitană a oraşului agricultura să se dezvolte, această ramură a economiei putând aduce mari beneficii. „Chiar dacă în municipiul Suceava nu avem foarte multe terenuri agricole, totuşi, în zona metropolitană se pot dezvolta proiecte agricole. Eu cred că agricultura şi turismul sunt doi factori esenţiali pentru dezvoltarea economică a zonei şi a oraşului” a spus Ion Lungu.

Senatorul Gheorghe Flutur a lansat în cadrul forumului câteva întrebări pe marginea provocărilor cu care se confruntă fermierii suceveni şi a atras atenţia că vina pentru faptul că nu au fost înfiinţate camerele agricole destinate să dea consultanţă tinerilor agricultori aparţine întregii clase politice. „Eu lansez astăzi câteva întrebări: de ce se închid în judeţul Suceava unităţi de procesare şi scrie de vânzare? Eu cred că un simpozion asta trebuie să dezbată, să vedem cauzele”. El a mai atins în cadrul discursului teme precum cheltuirea subvenţiilor, valorificarea produselor bio şi tradiţionale, dar şi înnoirea culturilor. „Cu toţii suntem vinovaţi, partidele politice, de întârzierea înfiinţării Camerei Agricole. Camera Agricolă trebuia să fie acel «medic de familie» al fermierului, care să-l înveţe cum să aloce resursele şi oportunităţile care-i vin la orizont. Cred că aceasta este problema pe care trebuie să o rezolvăm repede” a mai spus Gheorghe Flutur.

Senatorul Ovidiu Donţu a vorbit despre legea pe care a iniţiat-o, „51% produse româneşti în magazine”, arătând că aceasta a fost votată în unanimitate de toate partidele parlamentare şi că urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în aproximativ o lună. „Ca bucovinean mă doare să văd la poarta ţăranului varza de Milişăuţi, cartoful sau mărul de Fălticeni şi în supermarketuri produse din ţări exotice” a spus Ovidiu Donţu.

Senatorul Neculai Bereanu a declarat că traiul fermierilor suceveni nu este unul bun deoarece s-a întârziat nejustificat plata subvenţiilor, iar, mai mult, aceştia nu reuşesc să intre pe piaţă din cauza importurilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: