Bacteria Pseudomonas, depistată în secţiile Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie ale SJU Suceava

> Au fost luate măsuri de dezinfecţie şi se face anchetă pentru a se stabili dacă există vreo legătură cu decesul a doi nou-născuţi

Autorităţile sanitare sucevene efectuează, în prezent, o anchetă epidemiologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pentru a stabili dacă există vreo legătură de cauzalitate între decesul a doi nou-­născuţi şi depistarea prezenţei bacteriei Pseudomonas în urma analizelor microbiologice efectuate pe probe prelevate din secţiile Neonatologie şi Obstetrică-­Ginecologie ale unităţii.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, luni, că, la solicitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel nou” Suceava, a fost efectuat, în data de 8 martie a.c., un control cu laboratorul de microbiologie în Secţia Obstetrică­Ginecologie şi în Secţia Neonatologie.

Zorescu a spus că în 60% dintre testele de salubritate recoltate a fost depistată prezenţa Pseudomonas, iar în aceste condiţii au fost luate măsuri urgente specifice, respectiv efectuarea unei dezinfecţii generale în cele două secţii, verificarea şi remedierea deficienţelor constatate. Medicul epidemiolog a arătat că şi personalul celor două secţii va fi investigat, în sensul că vor fi recoltate probe biologice pentru a se stabili dacă există vreun eventual purtător al acestei bacterii, fiind monitorizată, totodată, respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie şi sterilizare a spaţiilor, instrumentarului, aparaturii din cele două secţii ale spitalului.

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că solicitarea spitalului a fost efectuată în contextul înregistrării a două decese la nou­-născuţi; unul a decedat în spitalul sucevean, iar celălalt la Spitalul clinic de copii „Sf. Maria” din Iaşi.

Zorescu a precizat că ancheta epidemiologică este în curs de derulare, iar tulpinile izolate vor fi trimise către Institutul Cantacuzino din Bucureşti, pentru serotipare şi lizotipare.

“Important este să depistăm sursa de infecţie şi să luăm măsurile pentru prevenirea unor eventuale îmbolnăviri. Sunt mai multe argumente în cazul decesului celor doi nou-­născuţi care să nu susţină ipoteza unei infecţii nosocomiale, dar e prematur să ne pronunţăm până la definitivarea analizelor de laborator” a explicat medicul epidemiolog, care a precizat că sunt mai multe ipoteze de lucru în cadrul anchetei epidemiologice.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat că un nou-­născut de la Maternitatea Suceava a murit în data de 27 februarie a.c., în spitalul sucevean, la 27 de ore de la naştere, fiind un copil care a avut la naştere un scor Apgar 8, „cu complicaţii şi cu o evoluţie nefavorabilă încă de la naştere”.

El a spus că, potrivit datelor furnizate de Laboratorul de anatomie­patologică, în urma efectuării necropsiei, decesul ar fi survenit din cauza unei bronhopneumonii congenitale (dobândite, cel mai probabil, în timpul vieţii intrauterine), iar rezultatele preliminare ale analizelor de laborator pe probele prelevate de la copil au indicat prezenţa bacteriei Pseudomonas.

El a explicat că, potrivit legislaţiei, orice infecţie declarată la mai puţin de 48 de ore de la internarea în spital nu este considerată infecţie intraspitalicească, dar că, pentru mai multă siguranţă, s-­a decis să se solicite, procedural, DSP Suceava să preleveze probe pentru a se vedea dacă sunt germeni patogeni în secţiile Neonatologie şi Obstetrică­Ginecologie.

“În acest context, am aflat de un al doilea copil care ar fi decedat la o clinică din Iaşi, însă nu am primit, oficial, din partea clinicii ieşene, nicio informare că în acest caz ar fi incriminat Pseudomonas” a spus Brădăţan.

Directorul medical al SJU Suceava a mai spus că cel de-al doilea copil care a decedat la Iaşi, în data de 1 martie, s­-a născut sănătos, la termen, la Maternitatea Suceava, de unde a fost externat după trei zile, împreună cu mama sa.

Medicul a precizat că acest copil a stat acasă şapte zile, iar, potrivit declaraţiei familiei, ar fi fost vizitat în acest interval de două ori de medicul de familie, după care a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe cu stare toxico­septică, fiind transferat în aceeaşi zi la Spitalul clinic „Sf. Maria” din Iaşi. El a subliniat că, în timpul în care au fost internaţi cei doi copii la SJU Suceava, traseul acestora “nu s-­a intersectat”, iar de la decesul celor doi nou­născuţi şi până în prezent nu s­-au mai înregistrat astfel de cazuri în aceste secţii.

„Nu putem vorbi de o infecţie intraspitalicească până ce nu vor fi efectuate toate analizele de laborator pe probele prelevate de DSP Suceava” a mai spus Brădăţan.

Directorul medical al SJU Suceava a precizat că a fost efectuată deja o sterilizare terminală în saloanele celor două secţii, urmând a fi prelevate alte două seturi de probe care vor fi lucrate în două laboratoare diferite, pentru „a avea o imagine cât mai clară asupra situaţiei”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: