Noi cărţi despre traducere şi noi volume traduse

În cuprinsul Zilelor Universităţii „Ştefan cel Mare”, la Biblioteca USV s-a desfăşurat şi un eveniment presupunând lansarea unor cărţi despre actul traducerii şi de noi volume traduse, unele din colecţia Studia Doctoralia sub egida Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, manifestare ştiinţifică finanţată de Centrul de reuşită universitară al USV şi prin proiectul de cercetare exploratorie intitulat Traducere culturală şi literaturi francofone: istorie, receptare şi critică a traducerilor. Prezentările au fost realizate de Muguraş Constantinescu, directorul proiectului de cercetare (vezi şi TraducereCulturala.usv.ro), şi de Mariana Şovea, directorul Centrului de reuşită, despre procesul de realizare a acestor cărţi povestind, de asemenea, câteva autoare/ traducătoare. A fost vorba despre „La practico-théorie de la traduction chez Irina Mavrodin”, de Anca Brăescu; „Traduction et retraduction de l’oeuvre d’Albert Camus”, de Mariana Ciupu; „La Valachie moderne – Valahia modernă de prinţesa Aurélie Ghika”, ediţie bilingvă îngrijită de Sanda-Maria Ardeleanu şi Alexandrina Ioniţă, traducere de Corina Iftimia; „Proza lui Edgar Poe în limba română”, de Daniela Hăisan; „Despre ospitalitate. De la Homer la Kafka”, de Alain Montandon, traducere de Muguraş Constantinescu.

În acest context, Mariana Şovea a realizat şi o prezentare a Centrului de reuşită universitară a USV, printre altele anunţând că sediul acestuia se va inaugura oficial pe 23 martie a.c., în cadrul Zilelor Francofoniei.

Lansările producându-se la puţine minute după ceremonia în care profesorul şi criticul literar Mircea Martin a fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa al USV, Muguraş Constantinescu a relatat cum, în 1992, pe când Mircea Martin era directorul Editurii Univers, i-a propus traducerea unei cărţi; propunere aprobată, iar de atunci universitara de la Suceava „nu s-a mai despărţit de traducere”… (L.D.C.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: