Într-un deceniu

Dobânzi de peste 52 milioane de euro, plătite la creditul de 86,3 milioane de euro pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”

> S-au achitat în contul acestuia un total de 75,6 milioane de euro, dintre care însă numai 23,15 milioane de euro reprezintă rambursările efective

În perioada 2005-2015, unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Suceava au rambursat 11 rate de capital în contul creditului pentru implementarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Aşa se arată într-o informare a Consiliului Judeţean Suceava, în care se precizează că soldul creditului, respectiv suma rămasă de achitat, este de 63,146 milioane de euro. Astfel, într-un deceniu, judeţul a achitat 75,6 milioane de euro, dintre care doar 23,15 milioane de euro reprezintă rambursările efective, respectiv 11 rate de capital a câte 2,1 milioane de lei fiecare. Conform informării amintite, „grosul” de 52,44 milioane de euro, bani plătiţi până acum, îl reprezintă dobânzile.

În baza împuternicirilor date de cele 61 de unităţi administrativ-teritoriale asociate, Consiliul Judeţean Suceava administrează împrumutul extern în valoare totală de 86,3 milioane de euro contractat de la Deutsche Bank AG Viena şi transferat Erste Group AG Viena în vederea realizării obiectivelor de investiţii aferente proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Acesta este garantat de Ministerul Finanţelor Publice, iar, conform raportului privind finanţele publice locale pe anul 2014, Camera de Conturi a depistat efectuarea de plăţi de 31,42 milioane de lei, „operaţiuni care nu reprezintă plăţi pentru investiţiile prevăzute în program”, total constând în 18,78 milioane lei cu titlu de rambursare a ratelor la credit, la care se adaugă dobânzi în valoare de 12,64 milioane de lei. Tot lucrătorii Camerei de Conturi Suceava au descoperit că în evidenţa contabilă nu s-au înregistrat sau au fost înregistrate incorect diferenţe în sumă de 164,77 milioane de lei, rezultate din evaluarea împrumutului în valută, a dobânzilor restante şi a penalităţilor aferente.

Valoarea totală a creditului contractat în cadrul proiectului amintit este de 235,5 milioane euro, în prima etapă fiind deblocate 86,3 milioane euro. Aceasta din urmă etapă prevedea introducerea gazelor naturale în peste 50% din localităţile judeţului Suceava, reabilitarea reţelelor de distribuţie a energiei termice şi amenajarea unor reţele termice moderne în aşezările urbane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: